Adalet Bakanlığı'ndan yeni uygulama: Avukatlar soruşturma dosyalarındaki belgelere de UYAP'tan erişebilecek

Avukatların Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nden (UYAP) görüntüleyebildikleri bilgi ve belgelerin kapsamı genişletilerek, savcı izniyle soruşturma dosyalarındaki evraka da sistem üzerinden ulaşabilmeleri sağlandı

Fotoğraf: AA

Adalet Bakanlığı, avukatların Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden görüntüleyebildikleri bilgi ve belgelerin kapsamının genişletilmesine yönelik çalışma gerçekleştirdi.

Bakanlığın 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla bugün başlattığı uygulamaya göre avukatlar, sadece mahkeme dosyalarına değil, soruşturma dosyalarındaki belgelere de UYAP üzerinden erişebilecek.

Daha önce avukatlar UYAP üzerinden yalnızca mahkeme dosyalarına ulaşabiliyordu.

Cumhuriyet savcısı izni gerekiyor

Yeni uygulamaya göre avukatlar, vekili veya müdafisi oldukları soruşturma dosyalarıyla ilgili UYAP Avukat Portal üzerinden "soruşturma dosyasını inceleme" talebi gönderecek.

Bu talebin Cumhuriyet savcısı tarafından onaylanması üzerine izin verilen evrak, avukatların UYAP sayfalarından görülebilecek. 

Talebin reddedilmesi halinde ise avukatlar, savcının gerekçesine de UYAP sayfasından erişebilecek.

Bakan Gül'den Avukatlar Günü mesajı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla sosyal medya üzerinden mesaj yayınladı.

Bakanlığın resmi hesabından da yapılan paylaşımda Gül, “Avukatların mesleki sorunlarına çözüm bulmayı ve savunmanın imkanlarını güçlendirmeyi, güven veren ve erişilebilir adalet hedefimizin tabii bir parçası olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU