Maske artık hayatımıza resmen girdi: Belediyeler maske dağıtmaya başladı

Toplu alanlarda maske takılmasının zorunla hale getirilmesini ardından, belediyeler bu sabah maske dağıtımına başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam koronavirüs ile mücadele çalışmaları kapsamında pazar yerleri, marketler ve toplu ulaşım araçları gibi insanların toplu şekilde bulunduğu tüm alanlarda herkesin maske takmasının zorunlu hale getirildiğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da sabah saatlerinde sosyal medyadan bir paylaşımda bulunarak, “Maske dağıtımına sabahın erken saatlerinden itibaren başladık. Gün boyu 100 bin maskeyi ücretsiz olarak İstanbullulara dağıtacağız. Sağlığınız için lütfen toplu taşıma araçlarında ve toplu alanlarda maske takınız” dedi.

Yolcular uygulamadan memnun

Bu kapsamda İBB’ye ait İETT, OTOBÜS AŞ ve ÖHO otobüsleri ile METRO İSTANBUL AŞ’nin işlettiği bütün raylı sistemlerde, ŞEHİR HATLARI AŞ vapurları ile İBB’nin denetimindeki özel yolcu motorlarında yolculara maske dağıtıldı.

Araç şoförleri ve güvenlik görevlileri, maskesiz yolculara vererek İstanbulluları toplu ulaşım araçlarına maskeli binmeleri konusunda uyardı. Yolcuların da uygulamadan memnun olduğu gözlendi.

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 25 bin maske dağıttı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 25 bin maske dağıttı / Fotoğraf: AA

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 25 bin maske dağıttı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında toplu taşıma kullanan vatandaşlara maske dağıttı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Kovid-19 salgınına karşı alınan yeni önlemleri paylaştığı hatırlatıldı.

Pazar yerleri ve marketler gibi insanların toplu bulunduğu tüm alanlarda herkesin maske takmasının zorunlu hale getirildiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ise aynı kararı toplu taşıma araçları için aldı. Belediye toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlara maske kullanma zorunluluğu getirdi. Bu sabah itibarıyla başlayan yasağın ardından hemen harekete geçildi. Bu kapsamda, toplu taşıma araçlarına binen vatandaşların kullanması amacıyla Ulaşımpark'a 25 bin maske teslim edildi." 

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden koronavirüs önlemi

Ankara Büyükşehir Belediyesi ise koronavirüs tedbirleri kapsamında, otobüs şoförlerinin yolcularla temasını önlemek amacıyla sürücü kabinlerinin koruyucu şeffaf plastik malzeme ile kaplandığını bildirdi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, uygulama ile kamu hizmeti veren otobüs şoförlerinin ve yolcuların salgın hastalıklardan korunmasının amaçlandığı belirtildi.

EGO 2. Bölge Müdürü Hasan Hüseyin Şember, "Koronavirüse karşı alınan tedbirlerdeki amacımız, yolcularımızın ve şoförlerimizin sağlığını korumak. Toplum sağlığı için koronavirüsün yayılma hızında yakın mesafenin önemli olması nedeniyle sosyal teması en aza indirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" açıklamasında bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi: Maske temin edemeyenlere destek olacağız

İzmir Büyükşehir Belediyesi de koronavirüs önlemleri kapsamında vatandaşların toplu ulaşım araçlarına maskesiz binmemeleri için önlem alacağını açıkladı.

“İzmirlilerin bu kurala uyacağını umuyorum” diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Maske temin edemeyen İzmirlilere de destek olacağız” dedi.

 

Maske tartışmaları: Takılmalı mı?

Yeni tip korona virüsünden korunmak ve salgının yayılmasını engellemek konusunda en tartışmalı konulardan biri, kimlerin maske takması gerektiği.

Salgının ilk günlerinde yayınlanan tavsiye listesinde "Eğer hasta değilseniz maske takmanıza gerek yok" açıklaması yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yapılan araştırmalardan sonra bu önerisini değiştireceğinin sinyalini vermişti. 

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Toplumlar düzeyinde maske kullanımı hakkında devam eden bir tartışma var. DSÖ, hastalar ve onlara bakan kişilerin tıbbi maske kullanmasını önermektedir. Bu durumlarda maskeler yalnızca diğer koruyucu önlemlerle birleştirildiğinde etkilidir" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU