301 işçinin öldüğü Soma'daki maden faciasında sorumluluğu olanlar infaz düzenlemesiyle hapisten 6 yıl erken çıkıyor

İnfaz düzenlemesi teklifi yasalaşırsa, mevcut sistemde 2028 yılına kadar hapiste kalması gereken Ramazan Doğru ve İsmail Adalı 2022 yılında, 2025 yılına kadar hapiste kalması gereken Akın Çelik ve Ertan Ersoy ise bu yıl sonbaharda hapisten çıkabilecek

Fotoğraf: AP

AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) ortak hazırladığı infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, bugün Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. Teklifte terör suçları, cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticaret suçu, kasten adam öldürme suçu, kadına karşı şiddet suçu hariç olmak üzere infaz oranının 1/2 olarak düzenleneceği öngörülüyor.

Bu düzenlemeden, Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te maden ocağında alınmayan önlemler, eksik ekipman, üretim zorlaması gibi nedenlerle 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan faciayla ilgili davada ceza alan şirket sahibi ve sorumluluğu olan kişiler de faydalanacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirket sahibi istinafın onamasıyla tahliye edilmişti

3 yıl süren davanın 11 Temmuz 2018'deki karar duruşmasında, madenin sahibi Can Gürkan 15 yıl, Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ve İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik ve maden mühendisi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

İstinaf, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını 19 Nisan 2019'da onamış, onama kararıyla birlikte şirket sahibi Can Gürkan, cezaevinde geçirdiği süre göz önünde bulundurularak tahliye edilmişti. Diğer sanıklar ise halen cezaevinde bulunuyor.

22 yıl 6 ay ceza alan Doğru ve Adalı 8 yıl 3 ay yatmış olacak

İnfaz düzenlemesiyle birlikte, Ramazan Doğru ve İsmail Adalı'nın 22 yıl 6 aylık hapis cezasının infazı 11 yıl 3 aya düşecek. Bir defaya mahsus uygulanacak 3 yıllık denetimli serbestlikle birlikte cezaevinde geçirecekleri süre 8 yıl 3 aya inmiş olacak. Yaklaşık 6 yıldır hapiste olan Doğru ve Adalı, 2022 yılının haziran ayında tahliye olabilecek. 

Değiştirilmesi teklif edilen ceza infaz oranı 3'te 2 olarak uygulanıyor. Yani, Doğru ve Adalı'nın 22 yıl 6 aylık hapis cezasının infazı 15 yıl olarak hesaplanıyor. Mevcut denetimli serbestlik ise 1 yıl olarak uygulanıyor. Yani Doğru ve Adalı'nın hapishanede geçireceği süre 14 yılı buluyordu.

18 yıl 9 ay ceza alan Çelik ve Ersoy 6 yıl 4 ay hapiste kalacak

Akın Çelik ve Ertan Ersoy'a verilen 18 yıl 9 ay hapis hapis cezasının infazı ise yaklaşık 9 yıl 4 aya düşüyor. Çelik ve Ersoy'un hapishanede geçireceği süre, bir defaya mahsus uygulanacak 3 yıllık denetimli serbestlikle 6 yıl 4 aya düşecek. Yaklaşık 6 yıldır hapiste olan Çelik ve Ersoy, 2020'nin sonbaharında cezaevinden çıkacak.

18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Çelik ve  Ersoy'un ise cezasının infazı 12 yıl 6 ay olarak hesaplanıyor. 1 yıllık denetimli serbestlikle birlikte hapishanede geçirecekleri süre 11 yıl 6 ayı buluyordu. 

Doğru ve Adalı'ya 5 yıl 9 ay, Çelik ve Ersoy'a 5 yıl 2 ay önce tahliye

Yani mevcut sistemde 14 yıl hapis yatması gereken Doğru ve Adalı, infaz düzenlemesiyle 8 yıl 3 ay hapiste kalmış olacak. Düzenleme Doğru ve Adalı'nın 5 yıl 9 ay önce hapisten çıkmasını sağlayacak. Çelik ve Ersoy ise 11 yıl 6 ay hapiste kalmaları gerekirken 6 yıl 4 aylık infazla cezaevinden çıkabilecek. Düzenleme, Çelik ve Ersoy'un 5 yıl 2 ay önce hapisten çıkmalarına olanak tanıyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU