Esad’ın danışmanı: Suriye’de Kürtlere özerklik vermeyeceğiz

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın siyasi ve basın danışmanı Buseyna Şaban, Kürtlere özerklik vermenin ülkenin bölünmesine sebep olacağını söyledi

Esad'ın üst düzey danışmanlarından Buseyna Şaban - Anja Niedringhaus / AP

Rusya’nın başkenti Moskova’da Valday Tartışma Kulübü tarafından düzenlenen konferansta konuşan Esad’ın üst düzey danışmanlarından Şaban, Kürtlerin Suriye halkının önemli ve değerli bir parçası olduğunu ancak Şam’ın özerklik fikrini kesin bir biçimde reddettiğini açıkladı. 

Suriye Resmi Haber Ajansı'nın (SANA) haberine göre Suriye’nin teröre karşı mücadeleye devam ettiğini söyleyen Şaban, ülkenin her karış toprağının terörden ve işgalden arındırılacağını söyledi.

Şaban, "Türkiye ve ABD’nin başını çektiği ülkeler teröre destek vererek Suriye’deki krizi uzatıyorlar" dedi.

ABD’nin Tanaf bölgesinde Suriye Arap Ordusu’nu hedef alarak bu bölgeki teröristlerin temizlenmesi engellediğini söyleyen Esad’ın danışmanı, teröristlerin sistematik bir şekilde finanse edildiğini ifade etti.

Şaban, Rusya’nın teröre karşı mücadelede Suriye’ye destek vermek için önemli adımlar attığını söyledi ve Moskova’nın ABD’ye defalarca yaptığı "işbirliği" çağrılarına rağmen Washington ve müttefiklerinin kanunların dışına çıkarak teröre destek verdiğini belirtti.

 

“Batılılar Venezuela'ya da saldırıyor”

Batılı devletlerin demokrasi ve insan hakları bahanesiyle bugün Venezuela’ya müdahale etmek istediğini söyleyen Şaban, "Suriye’deki tecrübelerimiz bize gösteriyor ki bu iddiaların ne demokrasiyle ne de insan haklarıyla bir alakası var. Aksine onlar halkını temsil etmeyen ve mirasına sahip çıkmayan grupların kendilerine bağlanmasını istiyor" dedi.

ABD’nin Fırat’ın doğusunda devlet kurma planının hezimete uğrayacağını söyleyen Şaban sözlerine şöyle devam etti:

"Suriye halkı bölünmeyi ve topraklarının işgal edilmesini istemiyor. Çoğu teröristlerin işgalinde olan ülkemizin her karış toprağını tek tek özgürleştireceğiz"

Şaban, Suriye’nin yeniden imarı konusunda kendilerini destekleyen ülkelere öncelik tanıyacaklarını aktardı.

"Türkiye’nin işgali ABD ve İsrail’in işgali gibidir" diyen Şaban, "Onlar topraklarımızın bir kısmını işgal ettiler, ancak biz cevabımızı vereceğiz" ifadelerini kullandı.

YPG komutasındaki ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Suriye'nin kuzeydoğusunda, ülkenin dörtte biri büyüklüğünde bir bölgeyi kontrol ediyor.

Suriyeli Kürtler ABD'nin askerlerini çekme kararından sonra, Esad yönetimi ile uzlaşma sağlamak için hazırladıkları yol haritasını geçtiğimiz hafta Rusya'ya sunmuştu.

DAHA FAZLA HABER OKU