İsrail’de serbest bırakılan Filistinlide koronavirüs çıktı, tutuklular için tahliye çağrısı yapıldı

İsrail’de koronavirüs binlerce Filistinlinin tutulduğu cezaevlerine de sıçradı. Uluslararası örgütlerden yardım isteyen FKÖ ve Hamas İsrail’e tüm mahkumları serbest bırakma çağrısı yaptı

Fotoğraf: AA

Dünya’nın bir karantina alanına dönüştüren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını Ortadoğu’da da yayılmaya devam ediyor.

İsrail'de salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 31'e, vaka sayısı 6 bin 211'e yükseldi.

 

ap.jpg
Fotoğraf: AP

 

Cezaevlerinde salgın tehlikesi

Son 24 saatte yaklaşık 700 yeni vakanın tespit edildiği İsrail’de dün cezaevinden serbest bırakılan bir Filistinlinin Kovid-19 testi pozitif çıktı.

Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) bağlı Filistin Esirler Heyeti’nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in dün akşam serbest bıraktığı Filistinli Nureddin Sarsur’a Kovid-19 teşhisi konulduğu belirtildi.

Açıklamada, Sarsur’un 18 Mart 2019’da tutuklandığı ve tutukluluk sürecini işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinin batısında bulunan Ofer Cezaevi ile Binyamin Soruşturma Merkezi'nde geçirdiği kaydedildi.

Kovid-19 teşhisi konulan Sarsur’un temasa geçtiği diğer tutukluların tespit edilmeye çalışıldığına dikkat çekilen açıklamada, İsrail’in bu “suçtan” sorumlu olduğu vurgulandı.

 

afp1.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Hamas: Tüm tutuklular serbest bırakılsın

Hamas da, İsrail’in 1 yıllık tutukluluk süresinin ardından serbest bıraktığı Filistinlide yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edilmesinin ardından hapishanelerdeki diğer mahkumların hayatından İsrail'i sorumlu tuttu.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, yaptığı yazılı açıklamada, tüm tutuklular serbest bırakılmasını istedi. Kasım, uluslararası insan hakları kuruluşlarından tutukluların sağlığı için acilen harekete geçmesini istedi.

Filistin resmi kaynaklarına göre, İsrail hapishanelerinde 500'e yakını idari tutuklu, 230'u çocuk olmak üzere 5 binin üzerinde Filistinli bulunuyor.

Filistin Esirler Heyeti, pazartesi yaptığı açıklamada, İsrail’in cezaevlerindeki 3 gardiyana koronavirüs bulaştığını duyurduğunu belirtmiş ve başta Uluslararası Kızılhaç Örgütü olmak üzere uluslararası kuruluşlara Filistinli tutukluları korumak üzere acilen devreye girme çağrısı yapmıştı.

İsrail Cezaevleri İdaresi (ŞABAS-IPS) de daha önce yaptığı açıklamada Megiddo Hapishanesi'nde bulunan Filistinli tutuklulardan 4'ünün, bir hafta önce Kovid-19 vakası tespit edilen bir kişiyle temasta bulundukları şüphesiyle tedbir amaçlı karantinaya alındığını duyurmuştu.

 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Üç kişinin bir araya gelmesi yasak

21 Şubat’ta ilk Kovid-19  vakasının görüldüğü İsrail’de tüm okullarda eğitime ara verilirken, ikiden fazla kişinin bir araya gelmesi de yasaklanmıştı.

Ülkede ayrıca market, eczane, akaryakıt istasyonları ve bankalar dışında birçok ticari işletmenin 15 Mart'tan itibaren kapatılmasına karar verilmişti.

Tel Aviv yönetimi, virüs nedeniyle İsrail'de ikamet edenler hariç tüm yabancıların ülkeye girişine yasak getirmişti.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU