İskenderpaşa Cemaati’nden cuma namazı önerisi: Açık alanlarda maske ve tek kullanımlık seccade ile kılınabilir

İskenderpaşa Cemaati lideri Muharrem Nureddin Coşan, yasaklanan cuma namazların kılınabilmesi konusunda, “Ülkemizde cuma namazının belirli kısıtlamalarla kılınmasına duyduğumuz ihtiyacı belirtmek istiyoruz” dedi

Beştepe Millet Camisi'nde, cemaatin din görevlilerinden oluştuğu cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş kıldırdı / Fotoğraf: AA

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında camilerde toplu kılınan cuma ve vakit namazlarının geçici bir süre ile yasaklanmasına karar vermişti.

Geçen hafta ise Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, belirli katılımcılarla Beştepe Cami’sinde cuma namazı kılması tartışma başlatmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahmud Es’ad Coşan Vakfı Onursal Başkanı ve İskenderpaşa Cemaati lideri Muharrem Nureddin Coşan, yasaklanan cuma namazlarının kılınabilmesi için önerilerin yer aldığı yazılı bir açıklama yaptı.

Tedbir paketlerinde insanların bir araya gelmelerinin “gerekli” ve “gereksiz” toplanmalar olmak üzere ikiye ayrıldığı belirten Coşan şunları kaydetti:

Gereksiz kategorisinde yer alan toplanmaların yasaklandığı, gerekli kategorisinde yer alan toplanmalara ise belirli kısıtlamalar getirildiği görülmektedir. Halkının %99’u Müslüman olan ülkemizde Cuma Namazı’nın gerekli kategorisinde yer aldığına olan inancımızı ve belirli kısıtlamalarla kılınmasına duyduğumuz ihtiyacı belirtmek istiyoruz.

Bilimsel araştırmalar neticesinde ortaya çıkan uluslararası bazı standartların baz alınarak cuma namazlarında da uygulanabileceğini ifade eden Coşan, “1,5 metre sosyal mesafe, kapalı alanda kişi başı 4 metrekare alan, 15 dakika bir arada bulunma süresi bunlara örnek olarak sayılabilir” dedi.

Coşan önerilerinde şunları sıraladı:

Cuma namazı kılmak için açık hava alanları seçilebilir, kullanılacak alan namaz öncesinde ve sonrasında dezenfekte edilebilir, sadece sağlıklı bireylerin katılımını sağlamak amacıyla girişte ateş kontrolü yapılabilir, katılımcı sayısına sınır getirilebilir, tüm katılımcıların maske takması ve tek kullanımlık kağıt seccade kullanması sağlanabilir, saf tutarken kişiler arasında 1,5 metreden de fazla sosyal mesafe korunabilir, Cuma namazının edası 2 rekat farz ve çok kısa bir hutbeyle toplamı azami 10 dakika sürecek şekilde ayarlanabilir.

Cuma namazının sınırlandırılmış küçük gruplar halinde bile kılınabileceğini belirten Coşan, yetkililerin uygun düzenlemeler getirmesinin ve uluslararası standartların uygulanmasının, hukukun ölçülülük ilkesine de uygun olacağını ifade etti.

Cuma namazının bu şekilde yüksek tedbir standartları altında kılınmasının psikolojik ve sosyal iyilik halini artırarak salgınla mücadeleye olumlu katkı sağlayacağını söyleyen Coşan,  konuyla ilgili her türlü iletişim ve işbirliğine hazır olduklarını belirtti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU