Avusturya’da alışveriş yaparken maske takmak zorunlu oluyor

Maskeler süpermarketlerde dağıtılmaya başlanacak

(Reuters)

Avusturya, halkın süpermarketteyken yüz maskesi takmasını zorunlu hale getirdi.

Reuters'te yer alan habere göre Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak için alınan önlem kapsamında maskelerin süpermarketlerde muhtemelen çarşamba gününden itibaren dağıtılmaya başlanacağını bildirdi.

Kurz, “Bu maskeler süpermarketlerin önünde dağıtıldığı andan itibaren süpermarketlerde giyilmesi zorunlu olacak” dedi.

Kurz orta vadede amacın insanların halka açık yerlerde daha genel olarak maske takmasını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.

Küresel koronavirüs salgını için alınacak önlemler konusunda sık sık gündeme gelen konulardan biri maske takmanın virüse karşı ne kadar etkili olduğu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The New York Times’ın 27 Mart tarihli haberine göre Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), maskelerin sağlıklı insanları gündelik hayatlarına devam ederken Kovid-19’a yakalanmaktan kesin olarak korumayacağını belirtmeye devam etse de bunun aksine işaret eden çalışmalar mevcut.

Resmi yönlendirmelerde; maskelerin halihazırda hasta olanlar, sağlık çalışanları ve düzenli olarak hastalarla ilgilenmesi gereken görevliler için ayrılması gerektiği tavsiye ediliyor. Sağlık yetkilileri, herkesin kendini korumak için ellerini düzenli olarak yıkamaya devam etmesini ve diğer insanlarla arasında yaklaşık 2 metrelik bir mesafe bırakmasını söylüyor.

Öte yandan 2013'te yapılan bir araştırmada, bilim insanları 2003’teki SARS salgını sırasında yapılan pek çok müdahaleyi sistematik biçimde incelemiş ve günde 10 kereden fazla el yıkamanın virüsün bulaşmasını durdurmada yüzde 55 etkili olduğunu ancak maske takmanın yüzde 68’le daha etkili olduğunu göstermişti.

Eldiven takmak düzenli el yıkamayla benzer bir koruma oranına sahip ve el yıkama, maske, eldiven ve koruyucu kıyafet gibi bütün önlemler bir araya geldiğinde müdahalenin etkisi yüzde 91’e ulaşıyor.

Ayrıca 2019’da gerçekleştirilen bir çalışmada da maske kullanımının grip salgınını önlemede tek başına yüzde 50 oranında etkili olduğu belirtilmişti.

Bilim insanları korunma önlemlerinin etkisinin yüzde 80'in üzerine çıkmasının bir salgını tamamıyla kontrol altına almayı sağlayacağını belirtiyor.

The New York Times'ın haberinde özellikle toplu taşıma kullanmak zorunda olan ve diğer insanlarla yakın temasta olması gereken sektörlerde çalışan kişilerle birlikte sağlıklı kişilerin daha düzenli maske takmaya başlaması gerekebileceği ifade ediliyor.

Baylor Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Robert Atmar konuyla ilgili “ABD’de vaka sayılarının hızla bu seviyelere çıkması, halk sağlığı önlemlerinin uygulanmasının ve bu önlemlere bağlı kalınmasının öneminin daha fazla altını çiziyor” yorumunda bulundu.

Dr. Atmar, "Maske takmak sağlıklı insanları hastalanmaktan tam olarak koruyamaz, el yıkama ve sosyal mesafe gibi önemli tedbirlerin yerini alması da kesinlikle gerekmiyor ama hiçbir şey yapmamaktan daha iyi olabilir" diyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU