Suriye’de 7 bin kadın ve çocuk hapishanelerde

Sivil toplum örgütleri, Suriye'de tutuklu 7 bin kadın ve çocuk için yeniden bir araya geliyor. Kampanyaya Srebrenitsa Anneleri, İngiltere'nin Müslüman milletvekili Pola ve Mandela'nın torunu Nkosi de destek veriyor

Şu ana kadar 13 bin 500 kadın ve çocuk Suriye'de cezaevlerine atıldı. Hala 7 bin kadın ve çocuğun demir parmaklıklar arkasında olduğu düşünülüyor

Mart 2011'den bu yana devam eden Suriye iç savaşında çok sayıda kişi cezaevlerine atıldı. Sivil toplum örgütlerine göre şimdiye kadar cezaevlerine gönderilenlerin 13 binden fazlası ise kadın ve çocuk.

Hala cezaevlerinde tutulanların 7 binini kadınların oluşturduğu tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz yıl Suriye cezaevlerindeki kadınların durumunu dünya kamuoyunun gündemine getirmek isteyen kuruluşlar, dünyanın dört bir yanından araçlarla Suriye sınırına doğru bir araç konvoyu düzenlemişti. Vicdan Hareketi adı altında bir araya gelen çok sayıda örgüt, bu yıl da benzer bir kampanya düzenliyor.

“Son kadın ve çocuk özgür oluncaya dek”

Vicdan Hareketi organizasyonundan yapılan açıklamada, hapishanedeki kadınların her gün işkence gördüğü, insanlık dışı muamele gördükleri ifade edildi. 20 Şubat’tan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne kadar bir dizi program gerçekleştirileceği belirtilirdi. Açıklamada "’Çünkü İnsanız’ sloganıyla çalışmalarını yürüten Vicdan Hareketi, Suriye’de son kadın ve çocuk özgür oluncaya dek faaliyetlerini sürdürecek” denildi.
 


Kadın tutuklulara uluslararası destek

Vicdan Hareketi’ne Azerbaycanlı sanatçı Azerin, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk siyahi devlet başkanı Nelson Mandela’nın torunu Nkosi Mandela, Srebrenitsa Anneleri, İngiltere Parlementosu’nun ilk Müslüman milletvekili Hon Baroness Pola, Ekvator Milletvekili Ana Belen, Ukraynalı milletvekili Dr. Ola Bogomolets gibi çok sayıda isim ve kurumlar destek veriyor.

Hareketin Türkiye’deki organizatörü İHH. İHH dışında Memur-Sen, İHAK, MAZLUMDER, Özgür-Der gibi onlarca sivil toplum kuruluşu da hareketi destekliyor.

Yarın İstanbul’da bir araya gelecek olan ve 2 bin sivil tolum kuruluşunun temsilcilerinden oluşan kampanya gönüllülerinin basın açıklaması gerçekleştireceği duyuruldu. Toplantıya, daha önce Suriye'de cezaevlerinde tutulan kadınlar da katılıyor.
 

DAHA FAZLA HABER OKU