ABD’li bilim insanları sağlık çalışanlarının kullandığı maskelerin ömrünü uzatmak için yeni yöntem keşfetti

Yöntemin N95 maskelerinin azlığına çözüm üretebileceği belirtiliyor

ABD'de mevcut N95 maskelerinin sayısının yoğun kullanım nedeniyle yetersiz kaldığı belirtiliyor (Duke Health)

Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi, sağlık çalışanlarının koronavirüs hastalarını tedavi ederken kullandığı N95 maskelerini temizleyerek yeniden kullanılabilmesi için yeni bir yöntem keşfedildiğini açıkladı. 

News Observer’ın haberine göre, Duke Üniversitesi, Durham ve Raleigh’deki üç hastanesinde N95 maskelerini buharlaştırılmış hidrojen perokside tabi tutacak.

TechCrunch’ın haberinde gerçekleştirilecek işlemde, hidrojen peroksidi buharlaştırmak için özelleştirilmiş ekipman kullanılacağı ve bu sayede kimyasal içerikli buharın maskenin materyaline zarar vermeden virüsler de dahil tüm mikropları öldürmek için maskeye nüfuz edebileceği ifade edildi. 

Duke Bölgesel Biyolojik Önleme Laboratuvarı’nın yardımcı direktörü Scott Alderman, “Bu biyolojik önleme laboratuvarımızda yıllardır kullandığımız bir temizleme teknolojisi ve yöntemi” dedi. 

Duke Üniversitesi Mesleki ve Çevresel Güvenlik Ofisi direktörü Matthew Stiegel, üniversitenin yöntemin etkili olduğunu belirttiğini ve teknolojiyi üç hastenesinde kullanmaya başlayacağını söylediğini aktardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hastanelerin ideal olarak maskeleri temizlemek yerine yenileri kullanması gerekiyor ancak maskelerin yeteri kadar bulunmaması nedeniyle böyle bir yöntemin tercih edilebileceği ifade ediliyor. 

Duke Üniversitesi’nin N95 maskelerini hidrojen peroksitle temizleme kararı 2016’da gerçekleştirilen bir çalışmaya dayanıyor. Endüstri daha önce böyle bir sıkıntıyla karşılaşmadığı için yöntemin de yaygın olarak kullanılmadığı ifade ediliyor. 

Öte yandan maskelerin temizliğine yönelik önceki çalışmalarda uygunluk kontrolünün yer almadığı ifade edildi. Üniversite bu testi laboratuvar yerine gerçek hayatta gerçekleştirdiğini belirtiyor.

Tıp ve bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Cameron Wolfe, “N95 maske eksikliğinin yaşandığı bu dönemdeN95 maskelerinin yeniden kullanma kabiliyeti hastanelerin koronavirüsle mücadele eden sağlık çalışanlarını koruma kapasitesini artıracak” ifadelerini kullandı. 

Duke Üniversitesi Sağlık Sistemi Başkan Yardımcısı Monte Brown, “Bu yıllardır kanıtlanmış bir yöntem. Her ne kadar bu tek başına sorunu çözmese de, eğer maskeleri bir veya iki kez kullanabilirsek, mevcut yetersizlik göz önünde bulundurulduğunda bu çok büyük bir fayda anlamına gelecek” ifadelerini kullandı. 

 

Independent Türkçe, TechCrunch, News Observer

DAHA FAZLA HABER OKU