Koronavirüs Sudan’da Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’ni tehdit ediyor

ÖDBG liderleri, koalisyon içerisinde birtakım meselelerde farklı bakış açılarına sahip olunmasının ve bileşenler arasında yaşanan anlaşmazlıkların doğal bir durum olduğunu vurguladı

Fotoğraf: AFP

Sudan Sağlık Bakanlığı'nın ülkede koronavirüs vakalarının tespit edildiği yönünde yaptıkları açıklamalarının ardından vatandaşlar endişe içerisinde yaşamaya başladı. Hayatın çeşitli yönlerinde etkilerini gösteren koronavirüs salgını özellikle de siyasi arenada geçici hükümetin politik referansı olan Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) bileşenleri arasında da derin anlaşmazlıkların yaşanmasına yol açtı. Koalisyon içerisindeki bazı sesler, eski Devlet Başkanı Ömer el-Beşir rejimini deviren halk devriminin hedeflerine ulaşılması adına ittifakın yeniden yapılandırılması ve takip edilen yola devam edilmesi çağrısında bulundular.

Independent Arabia’ya konuşan ÖDBG liderleri, koalisyon içerisinde birtakım meselelerde farklı bakış açılarına sahip olunmasının ve bileşenler arasında yaşanan anlaşmazlıkların doğal bir durum olduğunu vurguladılar. Zira koalisyon, ortaya koymuş oldukları önerilerin yanı sıra ideolojilerinde ve fikirlerinde birbirinden farklı partilerden oluşuyor. Koalisyon liderleri, herkesin geçiş döneminin güvenli bir şekilde atlatılması konusunda hemfikir olduğunu belirterek yaşanan anlaşmazlıkların hükümeti çıkmaza sürükleyeceğine ihtimal vermiyorlar.

Koalisyon uyumu

Milli Ümmet Partisi Siyasi Büro Başkanı Muhammed el-Mehdi, bu farklılıkların doğal olduğunu belirterek koalisyon bileşenlerinin birbirinden farklı partilerin bloklarını içerdiğine dikkat çekti. Mevcut durumun düzeltilmesine yönelik farklı bakış açılarının bulunduğuna atıfta bulunan Mehdi, ÖDBG koalisyonu içerisinde yaşananın da bundan ibaret olduğunu ve bunun da hükümetin performansı üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını vurguladı.

Bu farklılıkların barış sürecine ve ekonomik krizin üstesinden nasıl gelineceğine ilişkin olduğuna dikkat çeken el-Mehdi, her partinin bu iki dosyanın ele alınmasına ilişkin farklı bir bakış açısının bulunduğunu söyledi. Mehdi, bu farklılara örnek olarak Milli Ümmet Partisi’nin hükümetin kurulmasıyla ilgili olarak kota sistemine itiraz ettiğini, Komünist Parti’nin Egemenlik Konsey’inde askeri bileşenin varlığına dair farklı bir bakış açısına sahip olduğunu dile getirdi. Ömer el-Beşir rejimini deviren halk devrimine destek olan güçlerin siyasi koalisyonun uyumunu sürdürme bilincine sahip olduklarına dikkat çeken el-Mehdi, farklılıkların doğal ve sağlıklı bir eğilim olarak var olduğunu kaydetti.

Sorunlar ve zorluklar

Milli Ümmet Partisi lideri Meryem es-Sadık el-Mehdi, siyasi sahnede devam eden krizlerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Egemenlik Konseyi, Bakanlar Kurulu ve ÖDBG Merkez Komitesi’ni içeren üçlü toplantıda oluşturulan ekonomik mekanizma kapsamındaki görevinden bu sebeple istifa ettiğini belirten Meryem el-Mehdi, Sudan'daki ekonomik krizi çözmek için üzerinde uzlaşıya varılan adımların birtakım sorunlarla ve engellerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Meryem el-Mehdi, sözlerine şöyle devam etti:

“Hâlihazırda bu üçlü yapının tuhaf sessizliğinin ortasında geçen 10 günün ardından komite ölü bir halde. Çünkü komite, ekip ruhunun ve takip edilecek açık bir yöntemin olmayışından dolayı herhangi bir adım atamıyor. Bununla birlikte alınan kararlara ilişkin kararlılık oldukça zayıf. Bütün bu durumlar birbirini besliyor ve mevcut durumu felaketin eşiğine getiriyor. 10 Mart'ta yaptığımız üçlü toplantıda Egemenlik Konseyi Başkanı’na mekanizmanın başkanlığını başbakana devretmesi teklifinde bulunduk. O dönemden bu yana herhangi bir toplantı yapılmadı ve karar alınmadı. Bu kabul edilemeyecek bir durum.”

Uzlaşmazlık

Diğer yandan Komünist Parti Merkez Komitesi Üyesi Sıddık Yusuf, koalisyon içerisindeki bileşenler arasında başından bu yana tam bir uzlaşının sağlanamadığını söyledi. Bir dizi önemli konuda farklı görüşlerin bulunduğunu dile getiren Yusuf yine de asgari düzeyde bir siyaset doğrultusunda harekete edilmesi hususunda bir uzlaşının var olduğunu belirtti.

Ne kadar büyük olursa olsun söz konusu farklılıkların geçiş hükümetini bir çıkmaza sürüklemeyeceğini düşündüğünü ifade eden Yusuf diyalog yoluyla bunun üstesinden gelinebileceğini ve koalisyon içindeki genel atmosferin bundan etkilenmeyeceğini kaydetti. Koalisyonun önerileri, fikirleri ve ideolojilerinde farklılık gösteren taraflardan oluştuğunu belirten Yusuf bu tür farklılıkların doğal ve sağlıklı olduğunu vurguladı.

Bu bağlamda herhangi bir bileşenin kendi bakış açısının çoğunluğu temsil ettiğini iddia edemeyeceğini dile getiren Yusuf herkesin üzerinde hemfikir olduğu şeyin ‘devrimin taleplerinin karşılanması ve geçiş döneminin güvenli bir şekilde atlatılması’ olduğunu kaydetti.

Yolun düzeltilmesi

ÖDBG liderlerinden Muhammed İsmet, değişim koalisyonu içerisinde grubu başarısızlıktan başarısızlığa sürükleyen kesimler olduğunu ve bunların aylardır koalisyona yöne verdiğini söyledi.

Partisi adına, devrimin taleplerini gerçekleştirme amacından sapan koalisyonun yeniden yapılandırılması çağrısında bulunan İsmet takip edilen yolun düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Koalisyon yapısı içerisinde birtakım değişikliklere gidilmesine ihtiyaç duyulduğunu dile getiren İsmet, koalisyon içindeki değişimin birçok destekçi tarafından memnuniyetle karşılanacağını kaydetti.

Safların bölünmesi

ÖDBG bileşenlerinden Federal Birlik Partisi, Egemenlik Konseyi içerisindeki askeri bileşeni Ömer el-Beşir rejiminin tasfiyesini engellemek ve sembol isimleri korumak için İslami güçlerle ve eski rejimin bileşenleriyle pazarlık yapmakla suçladı. Söz konusu tarafların özgürlük ve değişim koalisyonun arkasından son derece tehlikeli kararlar almaya çalıştıklarını iddia eden parti, ÖDBG’yi zayıflatmak için bazı devrimci bileşenleri kendi safına çekmek amacıyla adımlar atıldığını söyledi.

Yolsuzlukla mücadele ve eski rejimin tasfiyesi süreçlerindeki kasıtlı yavaşlığın, organize olmaları adına eski rejimin kalıntılarına fırsat sağlamayı ve geçiş süreci önüne engeller koymayı amaçladığını belirten parti ilgili grupların geçici otorite ve kolluk kuvvetlerinin gözleri önünde örgütlenmeye başladıklarını vurguladı. Açıklamada, eski rejimin devlet organlarından sökülmesi sürecinin hiçbir grubun müzakere etmesine ve göz ardı etmesine açık olmayan kırmızı bir çizgi olduğunun altı çizildi.

Eski rejimin bileşenleri ile yakınlaşmayı önlemek için aynı amacı taşıdıkları devrimci güçlerle birlikte hareket edeceklerini vurgulayan parti, bu önemli tarihi aşamanın sağ salim olarak atlatılması ve devrimin hedeflerinin gerçekleştirilmesi için geçiş hükümetine destek olmaya devam edeceklerini bildirdi.

Yanlış uygulamalar

Kongre Partisi Genel Başkanı ve ÖDBG lideri Ömer Dakir, geçiş hükümetinin yanlış uygulamalarının siyasi sürece zarar verdiği yönünde eleştirilerde bulundu. Kamu hizmetinde “temkinli siyasetin” takip edilmemesi çağırısında bulundu.

Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda en sağlıklı yolun bir kamu hizmeti komisyonu kurulması ve iş için adil bir rekabet ortamı yaratılması olduğunu belirten Dakir, kamu hizmetindeki yöneticilik gibi pozisyonlara yapılan atamaların kimler tarafından onaylandığını bilmediklerini söyledi.

Hükümetin ekonomi politikasının yanı sıra ekmek ve yakıt krizleri ile stratejik malların fiyatlarındaki artışla ilgili çekincelerini dile getiren Dakir, geçiş döneminde karşı karşıya kalınan bütün zorlukların ve sıkıntıların ancak hedef ve gayedeki birlikle atlatılabileceğini vurguladı.

Koalisyon

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), 2018'in sonunda başlayan ve Beşir rejimini deviren halk devriminin ardından Ocak 2019'da kuruldu.

Koalisyon, Sudan Meslek Odaları Birliği (SPA), Ulusal Uzlaşı Güçleri, Nida Sudan, Muhalif Federal Birlik ve eski rejimin devrilmesi çağrısında bulunarak Özgürlük ve Değişim Bildirgesi'ni hazırlayan Sivil Güçler İttifakı’nı içeriyor.

Koalisyon, Beşir’in devrilmesinin ardından iktidarı devralan cuntaya karşı protestoları koordine etmeye devam etti. Koalisyon daha sonra Askeri Geçiş Konseyi ile müzakerelere başladı ve Temmuz 2019'da 39 aylık bir geçiş döneminin yönetimi konusunda konsey ile bir anlaşma imzaladı. 17 Ağustos'ta imzalanan anayasal belge doğrultusunda Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın başkanlığında Egemenlik Konseyi ve Abdullah Hamduk’un başkanlığında bir Bakanlar Kurulu oluşturuldu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz

independentarabia.com/node/104596

DAHA FAZLA HABER OKU