ABD'de Kovid-19 tedavisi masrafları 216 milyar doları bulabilir: On milyonlarca kişinin sigorta primleri tavan yapacak

Rapora göre hastanede tedavi gören binlerce kişinin her biri 72 bin dolara (yaklaşık 460 bin TL) varan faturalarla karşılaşabilir ve sigorta maliyetlerinin 2021'de aşırı düzeyde artması insanları planın dışına çıkmaya zorlayabilir

Uzmanlar maliyetler konusunda federal müdahalenin gerekebileceğini söylüyor (Reuters)

ABD sağlık sistemi koronavirüs hastalarıyla dolup taşarken, önemli bir federal müdahale olmadığı sürece 2021'de milyonlarca Amerikalının sağlık sigortası primleri yüzde 40'ın üzerinde artış yaşayarak tavan yapabilir. 

Kaliforniya eyaletinin Uygun Bakım Yasası kapsamındaki sağlık sigortası piyasası Covered California'ya göre, salgının ilk yılında ticari piyasada sağlık sigortası bulunan 170 milyon Amerikalının (bireysel ve çalışan bazlı grup sigorta planları dahil) öngörülen maliyeti 34 ile 251 milyar dolar arasında değişiyor (yaklaşık 205 milyar TL ile 1,6 trilyon TL arası).

Grubun analizi, ABD genelinde binlerce insanın hastalandığı pandemi sonrası ülke genelindeki sağlık sigortası maliyetlerine dair hazırlanan ilk tasarılar arasında yer alıyor.

Covered Californiya direktörü Peter Lee, "federal eylem eksikliğinde tüketiciler, işverenler ve tüm sağlık sistemimiz" 250 milyar doları (yaklaşık 1,6 trilyon TL) aşabilecek "beklenmedik maliyetlerlerle karşılaşabilir" diyor.

"Tüketiciler ceplerini aşan harcamalar ve primler nedeniyle maliyetleri hissedecek" diyen Lee, işverenlerin sigortadan tamamen vazgeçebileceğini veya maliyet yükünü çalışanlara kaydırabileceğini, bu şekilde çok masraflı olması halinde birçok Amerikalının sigorta planlarını topyekün iptal edebileceğini belirtiyor.

Lee, "Bunlar 'sigortacı' maliyeti değil. Bu maliyetler, masraf paylaşımı ve primler şeklinde doğrudan Amerikalılar tarafından bireysel olarak karşılanıyor" diyor.

Bunlar, çırpınan küçük ve büyük işletmelere maliyet getiriyor. Bunlar bireylerin gerekli tedavilerden kaçınmasına neden olabilecek maliyetler.

Hastanelerdeki ağır hasta sayısında artış yaşanırken, sağlık masrafları da daha hafif belirtiler gösteren ya da zatürre olabileceği nedeniyle hastanede kalması gereken ve pahalı ekipmanlar kullanan hastalar arasında dağılıyor.

Covered California'ya göre koronavirüs sebebiyle 12 güne kadar hastanede yatan hastalar 72 bin dolara varan (yaklaşık 460 bin TL) faturalarla karşılaşabilir. Bu, ABD genelindeki diğer ortalama maliyet öngörülerinden önemli ölçüde daha fazla.

Grup, koronavirüs için üç farklı etki senaryosu inceledi: Düşük etkide 400 bin, orta etkide 1,2 milyon, "yüksek" etkideyse 3 milyon insan hastanede yatıyor.

 

 

Covered California'nın baş aktüeri John Bertko'ya göre, sigortacıların 2021 oranlarını belirlemeye mayısta başlaması ve temmuzda planlara nihai şeklinin verilmesi, devasa prim ve aşırı maliyet artışlarının önlenmesi konusunda Kongre'ye harekete geçmek için çok dar bir zaman aralığı bırakıyor.

Bertko, "Kovid-19'la ilintili her konuda pek çok belirsizlik olsa da, ciddi bir etki yaratacağı konusunda emin olabiliriz. Şimdi eyleme geçme zamanı" diyor.

Tahminler Hasta Koruma ve Ekonomik Bakım Yasası'nın 10.yıl dönümüne denk geldi. Dönüm noktası niteliğindeki federal sağlık yasası, hükümet pazarı üzerinden özel sigorta seçeneklerini milyonlarca Amerikalıya ve Medicaid ayrıcalığı olan eyaletlerde sistemi düşük gelirleri de kapsayacak bir "boşlukla" genişletmişti.

Donald Trump yönetimi, Barack Obama'yla özdeşleşen bu sağlık tedbirini anayasaya aykırı gibi göstermeye çalışırken, Washington'daki Demokratlar, Medicaid genişlemesini reddeden Cumhuriyetçilerin kontrolündeki eyaletlerin de uygulama kapsamına alınması için baskı yapıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU