​Zarifa Ghafari: Taliban'ın beni neden öldürmeye çalıştığını bilmiyorum?

Afgan toplumunda kadınların çalışmasının 'kolay bir şey' olmadığına işaret eden Ghafari, kadınların topluma katılımını engelleyen tüm fikirler ile mücadele edilmesi gerektiğini, bu konuyla yüzleşmenin endişe kaynağı olduğunu bildirdi

Zarifa Ghafari, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ‘Cesur Kadın Ödülü’ne layık görüldü / Fotoğraf: AFP

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu yılki ‘Cesur Kadın Ödülü’ne layık görülen Afganistan’ın Meydanşehr Belediye Başkan Zarifa Ghafari, "Taliban ile aramda bir sorun yok. Niçin beni öldürmek istiyorlar? Neden bilmiyorum?" ifadelerini kullandı.

Birçok baskı ve engelleme girişiminden sonra Afganistan’ın Vardak vilayetindeki Meydanşehr Belediye Başkanı olan Ghafari, göreve başladığı dokuz aydan bu yana aldığı tehditlere rağmen insanlara hizmet etmek istediğini belirtti.

Taliban döneminin Afganistan tarihinin en karanlık dönemi olduğuna dikkati çeken Ghafari açıklamasında, Meydanşehr’in Belediye Başkanı olarak göreve başladığından bu yana Taliban militanlarının kendisini ölümle tehdit ettiğini ifade ederek, "Onlarla hiçbir sorunum yok. Yanlış bir şey yapmadım. Yaptığım doğruyu söylemekti, ülkemin ve halkımın yararına mücadele ettim" dedi.

Afgan Belediye Başkanı açıklamasında, Taliban’ın son birkaç yılda kadınların elde ettiği başarıları yok edemediğini, çünkü başarının kendilerinin kırmızıçizgileri olduğuna vurgu yaptı.

Independent Arabia’dan Ferhad Nuri’nin haberine göre, Afgan toplumunda kadınların çalışmasının 'kolay bir şey' olmadığına işaret eden Ghafari, kadınların topluma katılımını engelleyen tüm fikirler ile mücadele edilmesi gerektiğini, bu konuyla yüzleşmenin endişe kaynağı olduğunu bildirdi.

Ghafari açıklamasında, yaşadığı sorunlardan bahsederek, birçok sorunlar karşılaştığını ve Vardak Valisi ile arasının iyi olmadığını söyledi.

Cesaret Ödülü

4 Mart’ta düzenlenen ‘Cesur Kadın Ödül’ törenine katılan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Dünya, riskleri kabul etme ve cesaret gösterme yeteneğine sahip kadınlara ihtiyaç duyuyor. Kuşkusuz bugün bu kadınlara ödüller verilmektedir" dedi.

Diğer yandan sivil toplum aktivisti Sema Cavid ise, "Cesaret ödülü sadece Ghafari için değil, ülkemizdeki tüm cesur kadınlar içindir. Gurur duyuyorum. Umarım bir gün gelecek ve ülkemin kadınlarını siyasi sisteme yönlendirecek" ifadelerini kullandı.

Cavid açıklamasında, "Tüm insanlardan ülkemdeki kadınları desteklemelerini ve rakiplerinin onları işleri bırakmaya zorlamasına izin vermemelerini istiyorum" dedi.

Gazetecilik öğrencisi olan Mürsel Osmani ise, "Hepimiz Ghafari ile gurur duyuyoruz, çünkü ödül, erkekler gibi Afgan kadınlarının toplumda çalışma yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor. Ödül, vatandaşlarımızın daha etkili çalışması için erkekler gibi iktidara kadınları da dahil etmeleri gereken bir mesaj" dedi.

Hindistan'da ekonomi alanında yüksek lisans derecesine sahip olan ve ailesinin en büyük kızı olan Zarifa Ghafari, hükümet tarafından Meydanşehr Belediye Başkanlığına atanan ilk kadın.

Zarifa Ghafari, kadın hakları ve sosyal faaliyetler için verdiği mücadelenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 2020 Cesur Kadın Ödülü’ne layık görüldü.

Her yıl ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen Cesur Kadın Ödülü, her yıl düzenli olarak, barış, adalet, insan hakları ve cinsiyet eşitliğini sağlamak için her türlü çabayı gösteren kadınlara verilmektedir. Ghafari dışında 11 kadına da aynı ödül verildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Tuğba Toktaş

independentarabia.com/node/104721

DAHA FAZLA HABER OKU