Afganistan’da 3 yıldan az cezası bulunan kadın mahkumlar serbest bırakılıyor

Cumhurbaşkanı Eşref Gani başkanlığında gerçekleşen toplantıda, ülkedeki kadın mahkumların en kısa sürede serbest bırakılması için çalışma yürütülmesi karara bağlandı

Afganistan'da kadın mahkumlar serbest bırakılıyor / Fotoğraf: Twitter

Çin Vuhan merkezli koronavirüs salgınından dolayı şu ana kadar İran, Bahreyn ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi birçok ülke on binlerce mahkumu serbest bıraktı.

Salgından dolayı mahkumların serbest bırakılma tartışması Afganistan’da da gündemde.

2016 yılı verilerine göre 27 milyon 600 bin kişinin yaşadığı Afganistan’da yaklaşık 36 bin tutuklu bulunuyor. 

216’sının yabancı kadınlardan oluştuğu Afganistan’da yaklaşık bin 200 civarında kadın tutuklu bulunuyor.

Kadın mahkumların durumu ile yakından ilgilenen Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin eşi Rula Gani, cezaevlerindeki kadın mahkumların durumunun iyileştirilmesi için çalışmalar yürütüyor.

 

Afganistan'da kadın mahkumlar serbest bırakılıyor
Afganistan'da kadın mahkumlar serbest bırakılıyor / Fotoğraf: AP

 

Afganistan’da kadınların serbest bırakılması için yürütülen çalışmalar hakkında Independent Türkçe’ye bilgi veren Malatya İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İsmail Söylemez, Cumhurbaşkanı Gani başkanlığındaki toplantıda 3 yıldan az cezası bulunan tüm kadın tutukluların serbest bırakılmasının karara bağlandığını söyledi.

“Salgın serbest bırakılmayı hızlandırdı”

Söylemez, toplam vaka sayısının 50’ye yaklaştığı ve 4 kişinin hayatını kaybettiği korona gündemli toplantıda ayrıca İran sınırındaki Herat şehrinin de karantinaya alınması tartışıldığı belirtti.

Serbest bırakılma kararı verilen mahkumların koronavirüs tedbirleri çerçevesinde dikkat çeken önlemlerden biri olarak gündeme gelse de Taliban ve hükümet arasındaki görüşmelerde mahkûm affı gündeme geldiğini hatırlatan Söylemez, şunları söyledi:

“Amerika’nın aracılık yaptığı barış görüşmelerinde tutuklu bulunan beş bin Taliban üyesinin serbest bırakılması ve karşılığında bin kadar görevlinin de Taliban tarafından serbest bırakılması konusunda uzlaşmaya varılmıştı. Korona tedbirleri bu değişimli mübadeleyi de hızlandırmış görünüyor.” 

 

Afganistan'da kadın mahkumlar serbest bırakılıyor
Afganistan'da kadın mahkumlar serbest bırakılıyor / Fotoğraf: Twitter

 

Tutukluların serbest bırakılması için çalışmaların devam ettiğini aktaran Söylemez, 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olması vesilesiyle ülkede 20 civarında kadın tutuklunun serbest bırakıldığını ve bazı kadın mahkumlar için de ceza indirimi uygulandığını aktardı.

“Kadınların büyük kısmı ailevi nedenlerden dolayı tahliye edilmek istenmiyor”

Ailevi problemlerinden kaynaklı birçok kadın tutuklunun tahliye edilmeyi reddettiğini ifade eden Söylemez, “Ülkenin güneyinde önemli şehirlerin biri olan Kandahar’da 3 bin kapasiteli cezaevinde yaklaşık yüz kadın tutuklu bulunmakta. Bu kadınların büyük kısmı ailevi nedenlerden dolayı tahliye olmak istemiyorlar” dedi.

Afganistan’ın yeni cezaevleri inşa etmesine rağmen kapasite sorununu yaşadığını söyleyen Söylemez, “Bunu yetkililer de dile getiriyor. İçişleri Bakanı Wais Ahmad Barmak bir açıklamasında ‘Son dönemde 22 adet cezaevi inşa etmemize rağmen ciddi kapasite sorunu yaşıyoruz. Vatandaşların tutuklanmasının en son seçenek olması için mahkemelere talimat verildi’ dedi. Kadın tutukluların serbest bırakıldığına dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı ama tahliye edilmeleri yakındır” diye konuştu.
 

DAHA FAZLA HABER OKU