HDP: Kayyum gaspı ile Kürtlere ‘Darbe Hukuku’ uygulanıyor

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Sancar, Batman ve Diyarbakır'ın ilçe belediye başkanlarının görevden alınmasına tepki gösterdi

Mithat Sancar / Fotoğraf: HDP Basın

Parti Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Genel Başkanı Prof. Dr. Mithat Sancar, belediye başkanlarının görevden alınmasıyla ilgili eleştirilerde bulundu.  

Sancar, tüm dünyanın insanlığı tehdit eden koronavirüs salgını ile mücadele için yöntemler ararken iktidarın başka hesaplar içerisinde hareket ederek Batman, Silvan, Lice, Ergani ve Eğil belediyelerini ablukaya aldığı söyledi.

Salgının başından beri insanlığı tehdit eden büyük tehlikeden söz ettiklerini ve söz konusu tehlikeyi dayanışma ile aşacaklarını açıklamalarına rağmen iktidarın kutuplaştırma politikasını tercih ettiğini aktaran Sancar, devamında şu ifadelere yer verdi:

“Bu iktidarın insanlığı tehdit eden büyük tehlikeler karşısında bile öncelikle kendi bekasını düşündüğünü gösteriyor. Halkı değil kendi iktidarını tercih eden, iktidarını düşünen bir anlayışla karşı karşıyayız. Bu iktidarın insanlığı tehdit eden büyük tehlikeler karşısında bile öncelikle kendi bekasını düşündüğünü gösteriyor.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Biz şeffaflık diyoruz, iktidar karanlığı seçiyor”

AK Parti’yi halkı değil kendi iktidarını tercih etmekle eleştiren Sancar, “İktidar her türlü otoriter yöntemi uygulamaya devam ediyor. Herhangi bir değişiklik yapma niyetinde olmadığını bütün yaptıklarıyla ortaya koyuyor. Biz şeffaflık diyoruz iktidar karanlığı seçiyor, biz demokratik katılım diyoruz iktidar otoriterliği keyfiliği tercih ediyor. Biz halk sağlığı dedikçe iktidar halka saldırıyor halkın sağlığını tehdit ediyor” diye konuştu.

HDP Merkez Yürütme Kurulu ise yayınladıkları bildiride, halk iradesini hedef alan, partimize yönelik girişilen bu yeni siyasi soykırımı kabul etmediklerini açıkladı.

“İktidar salgını fırsata çevirip HDP ve Kürtler savaşmaya devam ediyor”

“İktidarın görevi halk iradesine el koymak değil, halk sağlığını korumaktır” denilen açıklamada, “Bütün dünya halk sağlığını savunmak için salgın hastalıkla savaşırken, bu iktidar salgını fırsata çevirip demokrasiyle, halkla, HDP ve Kürt halkının kazanımları ile düşmanca savaşmaya devam ediyor. Salgın gölgesinde kayyım gaspı ile Kürtlere “Darbe Hukuku” uygulanıyor. Kürtler başta olmak üzere tüm toplumu salgınla baş başa bırakma girişimidir” ifadeleri yer aldı.

Demokrasi ve emek güçlerine dayanışma çağrısında bulunan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Başta halklarımız olmak üzere bütün partililerimize bugünden itibaren her gün saat 20.00’da evlerinin pencere ve balkonlarına çıkıp kayyımı sloganlarla protesto edip gürültü eylemine başlamaya, araçlardan korna çalarak tepki göstermeye,

Salgın sürecinde işçi ve emekçileri bir kez daha görmezden gelen, halk iradesini hiçe sayan, insanlık için virüs kadar tehlikeli olan AKP iktidarına karşı ortak mücadeleyi büyütmeye, bütün emek ve demokrasi güçlerinin de bu eyleme güç katmaya çağırıyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU