ABD’de ırkçıların halka açık yerlere "koronavirüslü tükürük bırakma" planı deşifre oldu

"Irkçı ve şiddet yanlısı aşırı gruplar", enfekte olmaları durumunda virüs yaymaya "yükümlü olduklarını" söylemiş

Koronavirüs salgını sonrası ABD'de ırkçılık eğilimli saldırılarda artış olduğuna dair haberler gelmişti (AFP)

İstihbarat brifinglerine göre federal kolluk kuvvetleri, beyaz üstünlük yanlısı teröristlerin koronavirüsü tükürük dolu spreylerle silah haline getirmeyi ve beyaz olmayan semtlere bulaştırmayı düşündüğü konusunda uyardı.

Federal Koruma Servisi'nin (FPS) geçen ay yazdığı raporda, şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram'da beyaz üstünlük taraftarlarının virüsü bulaştırmak için "halka açık yerlerde 'düşmanlarıyla' olabildiğince çok vakit geçirmeyi" tartıştığı bildirildi.

Bu kişiler, devlet dairelerindeki asansör düğmelerinde ve "kapı kollarında tükürük" bırakarak kolluk kuvvetlerini de hedef almayı planladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yahoo News'un elde ettiği raporda "şiddete eğilimli aşırılık yanlılarının biyoterörü kendi aralarında popüler bir konu haline getirmeye devam ettiği" ve "şiddete eğilimli beyaz ırkçı aşırılık yanlılarının" içlerinden birine virüs bulaşması durumunda virüsü yaymanın “yükümlülükleri” olduğunu ifade ettiği kaydedildi.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı'na bağlı FPS, aynı zaman dilimi içinde Donald Trump yönetimi Kovid-19 salgınının etkisini küçümserken en azından bazı beyaz terör gruplarının virüsü olası yıkıcı etkileriyle birlikte ciddiye aldığını gösteriyor.

Söz konusu rapor, rekor düzeyde nefret temelli saldırı ve neo-Nazilerle beyaz üstünlükçülerin başvurduğu şiddetteki yükseliş sonrası FBI'ın ırksal ve etnik motivasyonla hareket eden aşırılık yanlılarının artan tehdidine dair uyarılarda bulunmasının ardından geldi.

FBI Başkanı Christopher Wray geçen ay Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi'ne, ABD için "sürekli şiddet ve ekonomik zarar tehlikesi" oluşturan aşırı sağcı yerel şiddet yanlısı aşırılık tehdidinin 2020 için "ulusal tehdit önceliğine" yükseltildiğini söylemişti.  Wray söz konusu tehdidin altında, "hükümet veya kolluk kuvvetlerinin yetki aşımına dair algılar, sosyo-politik koşullar, ırkçılık, antisemitizm, İslamofobi ve yasama eylemlerine tepkiler" gibi faktörlerin yattığını belirtmişti.
 


FBI 2019'da uluslararası terörle ilgili tutuklamaların sayısına paralel olarak 107 yerel terör tutuklaması gerçekleştirdi. ABD'de 2018 ve 2019'da ideolojik gerekçelerle işlenen cinayetlerin ve şiddet olaylarının çoğunun arkasında yatan faktörler, ırkçılık ve nefret temelli ideolojilerdi. Bunlar, son 20 yılda tüm yerel aşırılık hareketlerinin en ölümcül olanlarıydı.

Wray şöyle konuşmuştu:

2019'da şahit olduğumuz saldırı silsilesi, şiddete eğilimli yerel aşırılık yanlılarının ve nefret suçu işleyenlerin oluşturduğu tehdidin sürdüğünü vurguluyor. Bu tür suçlar Amerika Birleşik Devletleri'yle sınırlı değil ve internetteki benzer fikirdeki nefret gruplarının yardımıyla sınırları aşabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU