Suudi Arabistan Kralı: Ülkede bulunan herkes için gıda, ilaç ve yaşam gereksinimlerini karşılamaya büyük önem veriyoruz

Selman, virüsle mücadelenin bir sonraki aşamasının daha zor olacağını söyledi

Fotoğraf: AA

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, dünyanın teyakkuz halinde olduğu yeni tip koronavirüse (Kovid-19) dair açıklamada bulundu.

Selman, vaka sayısının 274 olduğu ülkesindeki vatandaşlara ve yabancı ikametçilere seslendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Virüse karşı ihtiyati tedbirler alınmaya devam edildiğini ifade eden Kral Selman ülkede bulunan herkes için gıda, ilaç ve yaşam gereksinimlerinin karşılanmasına büyük önem verildiğinin altını çizdi.

Kral Selman konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Dünya tarihinde zor bir aşamadan geçiyoruz. Ancak tüm zorluğuna rağmen bunun gelip geçici bir durum olduğunun farkındayız. Allahu Teâla’nın; ‘Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır’ vaadine iman ediyoruz. Bu kriz âdemoğlunun, tüm insanlığın uğradığı bir musibete karşı verdiği mücadelenin tarihine dönüşecek. Suudi Arabistan bu salgınla mücadele ve etkilerini sınırlama kapsamında gerekli tedbirleri almaya devam ediyor. Öncelikle Allahu Teâla’dan yardım dileyip ardından elde olan imkânlarla bu musibete karşı koymaya çalışıyoruz. Bu konuda etkili olan bir diğer faktör, zorluklara karşı mücadele etmede gösterdiğiniz Mü’min kararlılığı ve sebeplere göre hareket etmenizdir.

“Devlet, insan sağlığının korunması, çıkar ve önceliklerini ön plana çıkarmayı önemsiyor”

Virüsle mücadelede yapılan iş birliğinin önemine vurgu yapan Selman, “Bu zor aşamada sergilediğiniz güç, kararlılık, cesaret ve onurlu mücadele, ilgili birimlerle tam bir işbirliği içinde olmanız Krallık tarafından sarf edilen çabaların başarıya ulaşmasındaki en önemli etkenlerden biridir. Devlet, insan sağlığının korunması, çıkar ve önceliklerini ön plana çıkarmayı önemsiyor” dedi.

Selman şöyle devam etti:

Bu nedenle, vatandaşı olsun olmasın bu ülkede bulunan herkes için gıda, ilaç ve yaşam gereksinimlerini karşılamaya büyük önem verdiğimizi vurgulamak istiyorum.  Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm devlet sektörleri yeterli durumda. Vatandaşlar veya ülkede ikamet eden kişilerin sağlığını korumak için gerekli önlemleri alma konusunda her türlü çabayı göstermekteler. Tüm devlet kurumlarına çabalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Özellikle de vatandaşlarımız ve misafirlerimizin sağlığını korumak için büyük çaba harcayan ve kendilerini bu hassas aşamayı atlatmak için feda eden sağlık personellerine teşekkür ve takdirlerimizi sunarız. Sadece dayanışma, işbirliği, pozitif ruh, bireysel ve grup bilinci ile aşılabilecek bu zor zamanda çok çalışmaya devam etmenin önemini vurguluyoruz. Bu salgınla yüzleşmek için ilgili makamlar tarafından yayınlanan direktif ve talimatlara uyulması bu başarıyı daha da kolaylaştıracaktır.
 

“Mücadele daha zor olacak”

Selman, “Dürüstlüğüme alışkın olduğunuz için sözlerime, tüm dünyayla birlikte zor bir aşamadan geçtiğimizi söyleyerek başladım” ifadelerini kullanarak, şunları kaydetti:

Bir sonraki aşamanın bu salgının, küresel düzeyde bu hızlı yayılımı nedeniyle mücadele konusunda daha zor olacağını söylüyorum.
Ancak öte yandan biliyorum ki; bizler, başımıza gelen musibetlere Allahu Teala’ya imanımızla karşı koyuyoruz. Şimdi de ona tevekkül ettik. İnsan sağlığını ve güvenliğini korumak için değerli çalışmalar yaptık. Onurlu bir yaşam için gerekenleri sunmaya çalıştık. Güç ve kararlılığınıza ayrıca artan kolektif sorumluluk duygunuza güveniyoruz. Allah bizleri muvaffak kılsın ve hayırlı işlerde desteğini üzerimizden çekmesin.

Vaka sayısı 236 bini aştı

Dünyada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısı konulanların sayısı 236 bini aşarken, İtalya dünya genelinde en fazla can kaybı yaşanan ülke haline geldi.

Çin'de, ilk kez "ülke içi kaynaklı" Kovid-19 tespit edilmezken, dün görülen 34 yeni vakanının tamamının yurt dışından gelenlerde tespit edildiği bildirildi.

Çin'de virüs bulaşan kişi sayısı 80 bin 928'e çıkarken, bunların 70 bin 420'sinin iyileştiği, 3 bin 245'inin ise hayatını kaybettiği açıklandı.

Avrupa'da krizden en fazla etkilenen ülke olan İtalya'da son 24 saat içinde can kaybı 427 artarak 3 bin 405'e çıktı.

İtalya, dünya genelinde can kaybının en yüksek olduğu ülke haline geldi. İtalya'da virüs bulaşanların sayısı ise 41 bin 35, iyileşenlerin sayısı ise 4 bin 440 oldu.

İran'da ise Kovid-19 nedeniyle hayatının kaybedenlerin sayısı 149 artarak 1284'e, virüs bulaşanların sayısı ise 1046 artarak 18 bin 407'ye çıktı.

Suudi Arabistan'da ise vaka sayısı 274.

Hollanda'daki vaka sayısı bugün 409 artarak 2 bin 460'a, can kaybı 18 artarak 76'ya çıkarken, virüs bulaşanların 594'ünün sağlık çalışanı olması dikkat çekti.

İsviçre'deki vaka sayısı son 24 saat içinde 860 artarak 3 bin 888'e yükselirken, can kayıpları ise 9 artarak 36'ya çıktı. İngiltere'deki can kaybı sayısı da 128'e yükseldi.

İspanya'da ise can kaybı sayısı 169 artarak 767'ye çıkarken, son 24 saatte 3 bin 500 yeni vaka tespit edilmesiyle virüs bulaşanların sayısı da 17 bin 147'ye yükseldi. Ülke genelinde 939 hastanın ise yoğun bakımda tutulduğu belirtilirken, Bask bölgesinde 52 yaşında bir hemşirenin Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirmesiyle ülkede ilk kez bir sağlık personeli de virüsten hayatını kaybetmiş oldu.

 

Independent Türkçe, Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU