Ödemelerde koronavirüs önlemi: Kredi kartı ile temassız işlem limiti 120 liradan 250 liraya çıkarıldı

Martın ilk 11 gününde 31 milyon adet ile rekor seviyeye ulaşan temassız kart işlemlerinin limiti yüzde 108 artırıldı

Fotoğraf: AA

Tüm dünyada 182 binden fazla insana bulaşan koronavirüs salgını sonra en fazla endişe duyulan konulardan biri de elde elen dolaşan kağıt ve madeni paraların hijyeni. 

Yaptığı paylaşımlarda Sağlık Bakanlığı’nın “Nakit paralar 3 güne kadar virüs ve bakterileri üzerinde taşıma riskine sahip” açıklamasını hatırlatan Bankalararası Kart Merkezi’nden (BKM) konuyla ilgili yeni bir açıklama geldi. 

BKM Başkanı Soner Canko, yoğun talep nedeniyle temassız ödemelerde şifresiz işlem limitinin 18 Mart’tan başlayarak 250 liraya yükseltildiğini duyurdu. 

İlk olarak 90 lira olan temassız şifresiz işlem limiti, 1 Ağustos 2019 itibariyle 120 liraya çıkarılmıştı. 

Bir yıllık işlem 11 günde yapıldı 

Dün Milliyet’e bir açıklama yapan Canko, yerli kartlarla yapılan ödemelerin mart ayının ilk 11 gününde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9 arttığını söyledi. 

Nakit çekim tutarının aynı kaldığını aktaran Canko, “Yani kart kullanıcıları nakitten çok karta yönelmiş görünüyor” dedi.

Canko’nun açıklamasına göre kartla temassız işlemler, söz konusu dönemde 31 milyon ile rekor kırdı. Soner Canko, “2015’in tamamında temassız ödeme işlem adedi 30 milyondu. Sadece 11 günde 2015’te tüm yıl gerçekleşenden fazla temassız ödeme yapıldı” diye konuştu.

Bu dönemde sanal alışverişin arttığını da aktaran Canko, “Yerli kartlarla mart ayının ilk 11 gününde yapılan internetten ödeme tutarının aylık olarak yüzde 4 arttığını görüyoruz. Bu dönemde, internetten kartlı ödeme tutarı 6,4 milyar lira olurken, bu tutar toplam ödemelerin yüzde 19,1’ine denk geliyor. Yani her 5 liralık kartlı ödemenin 1 lirası internetten gerçekleşti” dedi. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU