IMF’den 1 trilyon dolarlık kredi paketi

Dünyanın en büyük merkez bankalarının piyasaya nakit akışını desteklediği politikaların ardından en büyük hamle Uluslararası Para Fonu’ndan geldi

Fotoğraf: Reuters

Koronavirüs endişesiyle yatırımcıların ellerindeki hisse senetlerini bir kenara bırakıp nakit paraya akın etmesiyle para otoritelerinin piyasadaki nakit ihtiyacını karşılamaya yönelik hamleleri devam ediyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Para Fonu (IMF) salgının başlangıcından bu yana en büyük teşvik paketini açıkladı ve 1 trilyon dolarlık kredi kapasitesini aktif hale getirmek için hazır olduklarını duyurdu. 

12 Mart’ta yaptığı açıklamada geçici varlık alımlarıyla 2020 sonuna kadar özel sektöre yönelik 120 milyar euroluk net varlık alımı yapılacağını duyuran Avrupa Merkez Bankası (AMB), 6 merkez bankasının da piyasaların ABD doları cinsinden likidite teminini artırmak için koordineli hareket etme kararı aldığını belirtti. 

Buna göre AMB, ABD Merkez Bankası (Fed), Kanada (BOC), İngiltere (BOE), Japonya(BOJ) ve İsviçre (SNB) merkez bankaları, küresel ölçekte dolar likiditesi sağlanmasını güvence altına almak için swap hattını genişletme kararı aldı.

Almanya’dan 15 Mart’ta yapılan açıklamada 614 milyar dolarlık kredi paketi sunulurken, 13 günde iki kez sürpriz faiz indirimi yapan ABD, 700 milyar dolarlık parasal genişleme yapacağını duyurdu.


Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU