TAV Havalimanları CEO’su: Yolcu sayısı iki haftada yüzde 20 düştü, şirketin değeri kasamızdaki nakdin altında

Bloomberg HT’ye konuşan TAV CEO'su Sani Şener, yolcu sayısı ve şirket değerinde ciddi düşüş olduğunu ancak giderlerin azaltılması için “işten çıkarmaların” en son seçenek olduğunu ifade etti

Umre'den dönenlerin karşılandığı, TAV tarafından işletilen Ankara Esenboğa Havalimanı/ Fotoğraf: AA

Tüm dünyada yaklaşık 170 bin insana bulaşan koronavirüs salgını nedeniyle onlarca ülkenin aldığı karantina, olağanüstü hâl ve sokağa çıkma yasağı kararları en fazla havacılık sektörünü etkiledi. 

15 Mart itibariyle 18 vakanın tespit edildiği Türkiye’de de Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus Hava Yolları, Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, İsveç, Avusturya ve Hollanda'ya düzenlenen seferlerini 17 Nisan tarihine kadar durdurdu. 

Ankara, İzmir, Alanya, Bodrum ve Antalya havalimanlarının işletmecisi TAV Havalimanları’nın CEO’su Sani Şener, Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada sektörün durumunu değerlendirdi. 

Ocak ve şubat aylarında iç hatlarda yüzde 13 düşüş, dış hatlarda yüzde 13 yükseliş yaşandığını ve bu durumun normal olduğunu söyleyen Şener “Martın ilk iki haftasında yüzde 20’lik bir yolcu düşüşü var” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2000 yılında Atatürk Havalimanı’nın işletmesini aldıklarında dünyada SARS ve kuş gribi salgını olduğunu hatırlatan Şener, o dönemde de yolcu sayısında çok ciddi düşüş kaydedildiğini ancak geri dönüşün ‘V’ şekilde yaşandığını ifade etti. 

O dönem hastalığın bitmesiyle yolcu sayısının bir önceki yıla göre ikiye katlandığını aktaran TAV CEO’su, koronavirüs salgını ile ilgili de “’Aşısı bulundu’, ‘Bulaşıcılığı kontrol altına alındı’ gibi bir iyi haber gelmesiyle piyasada çok ciddi bir likidite bolluğu olacağına inananlardanım” diye konuştu.

TAV CEO'su Sani Şener, bugün 14 havalimanı işleten şirketin, hisse değerinde de ciddi düşüşler görüldüğünü aktardı ve ekledi: 

Değerimiz, kasamızdaki nakit paradan daha aza düştü. Bazı küçük yatırımcılar aradığında söylüyorum “Bu düşüşler, siz satmadığınız sürece, realize etmediğiniz sürece sanal düşüşler."


Hisse değerlerinin yüzde 40 gerilemesiyle yönetim kurulunun hisse geri alım programını onayladığını söyleyen Şener, “200 milyon TL’lik hisse geri alım programına başlamış bulunuyoruz. Bu, şirketimize güvendiğimiz anlamına geliyor. Dış şoku, rahatlıkla atlatabileceğimize inanıyoruz” dedi. 

Bu adımın yurt dışı yatırımcılar tarafından “Olumlu bir adım” olarak değerlendirildiğini ve gerekirse 200 milyon liralık miktarın yükseltilebileceğini de ifade eden Şener şöyle konuştu: 

Ben 15 günlük bir sıkıntımız olduğuna inanıyorum. Tabii ki koronavirüs hakkında konuşacak bir uzmanlık alanım yok ancak bizim işimizi etkilediği için en küçük detayına kadar araştırdığımız bir konu. 

Ekvatorun altındaki ülkelerde çok sınırlı sayıda vaka var. Onlar da yurt dışından gelenler vasıtasıyla olmuş. Demek ki hakikaten sıcaklığa dayanıksız bir virüs gibi görünüyor. 

Türkiye’de gelecek 15 yılda çok dikkatli olunması gerek. Tamam, öldürücülüğü SARS gibi yüzde 10 değil, yüzde 2 ancak yayılmaması için elimizden geleni yapmalıyız. 

Bizim işimiz şu anda önemli değil. Herkesin evde kalıp hastalığın yayılmasını engellemesi lazım. 


Aynı zamanda Turizm Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi de olan Şener, yaz sezonunun başlangıcının mayıs sonuna ertelenmesinin gündemde olduğunu ve mayıs sonunda yolcu ve likidite patlaması olacağına inandıklarını aktardı:

İnsanlar evlerine kapanmaktan sıkılıyor ve hızlı şekilde açılıyorlar. Bunu SARS’ta ve kuş grininde gördük. Tur operatörlerinde herkes beklemede. Ne sezon açılıyor ne sezon kapanıyor.


2008 krizinin finansçılar tarafından yaratıldığını, mevcut krizin ise reel sektörün, tedarik zincirinin krizi olduğunu vurgulayan Sani Şener giderleri kısmaya şubatta başladıklarını söyledi. 

“İşten çıkarmaların” kendileri için son seçenek olduğunu vurgulayan TAV CEO’su işe, elektrik, temizlik, klima giderlerini kısarak başladıklarını, bunu da bazı binaları kapatarak yaptıklarını söyledi. 

Sani Şener.jpg
TAV Havalimanları CEO'su Sani Şener. Fotoğraf: Twitter/ @TAVairports

 

Avrupa Birliği’nin havayolu şirketlerine ve havalimanlarına 5 milyar dolar sunduğunu hatırlatan Şener, bir sonraki paketin 23 milyar dolar olduğunu hatırlattı. 

Devlet desteğinin çok önemli olduğunu ifade eden Şener, şöyle konuştu: 

Havayolları bizim en önemli müşterilerimiz. Biz de onların müşterisiyiz aslında. Onların giderleri bizim gelirlerimiz. Biz gelirlerimizi artırmak istiyoruz, onlar giderlerini düşürmek istiyor. Çok ciddi şekilde kredi erteleme desteği yapılması lazım. 

Havacılık sektörüne kredilerin açıklaması lazım. SGK ödemelerinin ya da vergilerin ertelenmesi gibi önlemler olabilir ve bu önlemlerin 2-3 ay olması lazım. 

2000’den bu yana görmediğimiz kriz kalmadı. Bir güzel haber her şeyi düzeltecektir. 


Personel giderlerinin yüzde 30 olduğunu ifade eden TAV CEO’su, “Kendi içimizde nakdimizi çok iyi yönetebiliyoruz. Çünkü biz çok kriz gördük. Risk yönetimi kurumsal, kriz yönetimi durumsaldır. Kriz yönetiminde kötünün daha kötüye gitmesini engellersiniz” dedi ve ekledi: 

Nakit yönetimi, nakdi cebine koyup üstüne kapanmak değil. Gelecek genel kurulumuzda hissedarlarımıza 392 milyon liralık temettü dağıtımınız yapacağız.  


Independent Türkçe  

DAHA FAZLA HABER OKU