26 barodan ortak açıklama: Avukat görevinden ötürü gözaltına alınıp yargılanamaz

İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’ın da aralarında olduğu 26 baro başkanı yaptığı ortak açıklamada "Avukatların yargılanmalarına ilişkin yasal hükümlerin ihlal edildiği anlaşılmaktadır” denildi

26 barodan ortak açıklama / Fotoğraf: AA

Önceki gün Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında Şanlıurfa, Diyarbakır, Van ve Şırnak'ta yapılan ev baskınlarında 9'u avukat, 12'si gardiyan ve çok sayıda cezaevinden çıkmış kişi gözaltına alındı.

Türkiye'den İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Diyarbakır'ın da içinde olduğu 26 baro başkanı ortak metinle yazılı açıklama yaparak, avukatların derhal serbest bırakılmasını istedi.

9 meslektaşlarının gözaltına alındığını, 2’si Diyarbakır’dan 1’i de Şırnak’tan 3 meslektaşları hakkında da yakalama kararı çıkartıldığı ifade edilen açıklamada, avukatların ev ve ofislerinde arama yapıldığını ve müvekkillerine ait dosyalardan bazılarına el konulduğunu belirtildi.

 

26 barodan ortak açıklama
26 barodan ortak açıklama 

 

“Meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz”

Soruşturmaya ilişkin kısıtlama kararı olması sebebiyle içeriğe ilişkin bilgi alamadıklarını, belirsizliğin ciddi kaygılar yarattığını, arama ve gözaltı kararlarından anlaşıldığı kadarıyla meslektaşlarının, mesleki faaliyetleri nedeniyle bu uygulamaya maruz kaldıklarını belirten barolar, devamında şu ifadelere dikkat çekildi:

"Hal böyleyken, arama ve gözaltı işleminin, avukatların yargılanmalarına ilişkin yasal hükümlerin ihlal edildiği anlaşılmaktadır.

Yine geçtiğimiz hafta Mardin Barosu’na kayıtlı meslektaşımız Av. Ali Kahraman, mesleki faaliyetleri gizli tanık ifadeleri gerekçe gösterilerek tutuklanmıştır. Aynı şekilde 18 ÇHD üyesi meslektaşımızın yıllardır haksız bir şekilde tutuklu yargılandıkları kamuoyunun malumudur.

Suçu her ne olursa olsun herkesin savunma yapma ve savunmasını yaparken bir avukattan yardım almaya hakkının olması hukuk devletinin gereğidir. Bundan dolayı avukat, üstlendiği görev ile özdeşleştirilemez! Avukat bu görevinden ötürü gözaltına alınamaz, tutuklanamaz, yargılanamaz.

Üç ilde meslektaşlarımıza yapılan, tüm ülkede savunmayı susturmaya yönelik bir harekettir. Kabul edilemez.

Biz aşağıda imzası bulunan baro başkanları olarak; gözaltındaki meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmalarını talep eder, meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu kamuoyuna bildiririz."

Independent Türkçe

 
 

DAHA FAZLA HABER OKU