Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, koronavirüs nedeniyle alınan tedbirleri açıkladı

Namazların sünnetlerinin evde kılınması gerektiğini ifade eden Erbaş, Kuran kurslarının 2 hafta tatil edildiğini duyurdu

Ali Erbaş, kurum içi heyet ziyaretlerinin tamamının askıya alındığını söyledi / Fotoğraf: AA

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, koronavirüs salgınına karşı Diyanet’in aldığı önlemleri ve uygulamaları açıkladı.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun acil toplantısında alınan kararları paylaşan Erbaş, il ve ilçe müftülüklerine gönderilen genelgelerin ivedilikle uygulanması talimatı verildiğini söyledi.

Erbaş’ın açıkladığı tedbirler arasında şunlar yer aldı:

  • Camiler, Kuran kursları, aile ve gençlik merkezleri, okuma salonları ve kütüphaneler gibi kurumlarda lavabo, yemekhane, şadırvan bölümlerinde dezenfekte çalışmasının yapılması
  • Cuma namazı başta olmak üzere camide geçirilecek sürenin kısa tutulması amacıyla namaz sünnetlerinin evde kılınması hususunda cami cemaatinin bilgilendirilmesi
  • Camilerde tokalaşma, kucaklaşma gibi eylemlere hastalık riski sona erinceye kadar ara verilmesi
  • Camilerdeki tespihlerin kaldırılması
  • Yaşlılara, grip ve nezle gibi semptomları taşıyan hastalara evde kalmaları yönünde tavsiye verilmesi
  • Cenaze ve defin işlemlerinde sağlık ve hijyen kurallarına azami riayet edilmesi

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararı neticesinde Diyanet’e bağlı Kuran kurslarının 2 hafta boyunca tatil edildiğini duyuran Erbaş, bu süre zarfında detaylı temizlik yapılacağını aktardı.

cuma-aa.jpg
Cuma namazı sırasında bazılarının maske taktığı görüldü / Fotoğraf: AA

 

"Kul hakkına girer"

"Sağlık, Rabbimizin bize emanetidir" diyen Erbaş, başkalarının sağlığını tehlikeye atmanın kul hakkı olacağını ifade etti:

"Mümine düşen, bu emanete sahip çıkmak, onu korumak için gayret göstermektir. Bu sayede Allah’ın yardımıyla huzura kavuşuruz. Dertlerimize deva, hastalıklarımıza şifa buluruz. Öyleyse yaşadığımız salgın hastalık karşısında hem kendi sağlığımızı hem de çevremizdekileri korumak için tedbirli davranalım. Aksi halde kendi sağlığımız yanında başkalarının sağlığını da tehlikeye atacağımızı, bunun da kul hakkı olacağını unutmayalım"

Hafızlar ezberlerini sosyal medya üzerinden verecek

Erbaş, yatılı kurslarda kalan ve yurt dışından gelen öğrencilerin konaklamaya devam etmesi konusunda müftülüklerin gerekli önlemleri alacağını ifade etti.

Erbaş, hafızlık eğitimine devam eden öğrencilerin, eğitim düzenini bozmamak adına ezberlerini sosyal medya veya internet üzerinden vereceğini kaydetti.

21 bin umreci 15 Mart'ta dönüyor

Uluslararası İyilik Ödülleri ve Avrasya İslam Şurası gibi uluslararası etkinliklerin ileri bir tarihe ertelendiğini dile getiren Erbaş, Suudi Arabistan’daki Türk umrecilerle ilgili bilgi verdi.

Bu topraklarda bulunan 21 bin umrecinin 15 Mart’ta döneceğini aktaran Erbaş, şöyle devam etti:

"Umre ziyaretinde bulunan vatandaşlarımıza ilişkin, Suudi Arabistan devleti umre ziyaretlerini geçici olarak durdurmadan önce, orada bulunan vatandaşlarımız, salgına sebep olan virüs konusunda bilgilendirilmiştir.

Mekke ve Medine’de bulunan tüm otellerimizde temizlik hususunda azami gayret göstermesi konusunda yetkililerin dikkat Suudi Arabistan devletince umre ziyareti geçici olarak durdurulmuş olup bu tarihten sonra umrecilerimizin sağlıklı bir şekilde ülkeye ulaşabilmesi için koordinasyon devam etmektedir. Umreden dönen vatandaşlarımız 14 gün boyunca evden çıkmaması konusunda bilgilendirilmiştir"

Diyanet İşleri Başkanı, kurumda karşılıklı heyet ziyaretlerinin tamamının iptal edildiğini sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU