Markette 3 lira olan makarna internette nasıl 15 lira oldu? Taraflar “Fiyatları biz belirlemiyoruz” diyor peki, fiyatlar nasıl belirleniyor?

Tüketicilerin koronavirüs endişesiyle erzak depolamak istemesi 3 liralık makarnayı bazı internet sitelerinde 5 katına çıkardı. Bu siteler “Fiyatları biz belirlemiyoruz” derken, markalar hukuki sürece hazırlanıyor

Fotoğraf: Pixabay/@acekreations

Dünyada 126 binden fazla insanda, Türkiye’de de bir kişide görülen koronavirüsün insanlarda “Karantina günleri başlayacak mı?” korkusu oluşturması, süpermarketlerdeki hazır gıda, kuru bakliyat ve temizlik malzemesi raflarını boşalttı. 

Yoğun talep yalnızca marketlerde değil, online alışveriş sitelerinde de kendini gösterdi. Ancak ihtiyaçlarını evine sipariş etmek isteyen kişileri bekleyen kötü bir sürpriz vardı: Bir makarnanın fiyatının bile beş kat artması. 

Konuyla ilgili en fazla tepkiyi ise Trendyol sitesi aldı. Zira, 1950’lerden bu yana Türkiye pazarında olan Nuh’un Ankara markasının 3,05 lira olarak açıkladığı perakende fiyatı Trendyol’da 15,25 liraydı. Üstelik firma bu fiyata da 45 liradan yüzde 66 indirim yaparak düştüğünü söylüyordu. 
 


Bunun üzerine ürünün ekran görüntüsünü sosyal medyada paylaşan tüketicilerden Trendyol’a tepki yağdı.

Trendyol ise şikâyetlere “Ürün fiyatlarını biz belirlemiyoruz” açıklamasıyla yanıt verdi ve haksız fiyatlandırmaların iletilmesi için müşterilerine bir e-mail adresi verdi: 

Koronavirüs ile ilgili gelişmeleri dikkatle izliyoruz. Topluma karşı sorumluluğumuzla, ürün fiyatlarını biz belirleyemiyor olmamıza rağmen platformumuzda bu süreçle ilgili ürünlere yönelik haksız fiyat oluşumunu engelleyecek tüm tedbirleri alıyoruz.

Müşterilerimizden gelen her bir geri bildirimi hassasiyetle değerlendiriyoruz. Tamamen piyasa koşullarında, Trendyol’dan bağımsız oluşan haksız fiyatlandırmaları tespit etmeniz durumunda [email protected] e-mail adresine bildirmenizi rica ederiz. 


Hâlihazırda Trendyol’da 500 gramlık bir paket Nuh’un Ankara makarnası aratıldığında “Aradığınız içeriğe şu anda ulaşılamıyor” uyarısı çıkıyor.  
 


Trendyol’un “Fiyatları biz değil, bize ürününü veren marka belirliyor” demesinden sonra kendisine söz hakkı doğan Nuh’un Ankara makarnası da bir açıklama yaptı. 

Beş büyük süpermarket zincirinden alınan 3,05 liralık 500 gram burgu makarna fişlerini paylaşan firma şu açıklamayı yaptı: 
 

Bazı internet sitelerinde aracı firmalar tarafından satışa sunulan Nuh’un Ankara makarnası ürünlerinin fiyatları doğru değildir. Bu fiyatlara itibar etmeyiniz ve alışverişlerinizi bu satıcılardan gerçekleştirmeyiniz. Ülkemizin içinde bulunduğu durumdan,  markamızı kullanarak çıkar sağlamaya çalışan ve buna izin veren her türlü isim ve firma hakkında gerekli yasal işlemler başlatılacaktır. Fiyatlarımızı market, supermarket ve discount raflarından takip edebilirsiniz.

 


Independent Türkçe’nin ulaştığı Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (MÜSAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Nuh'un Ankara Makarnası Genel Müdürü Nihat Uysallı, her gün kendilerine fiyat bilgilendirmesi yapan 130 bin noktanın aktardığı aralığın 2,75 ile 3,05 lira arasında olduğunu belirtti.  

Uysallı, hukuki süreçle ilgili alışveriş sitelerinin söz konusu ürünü sitelerinden kaldırmalarının iyi bir adım olduğunu ancak avukatların hukuki süreçle ilgili incelemelerinin devam ettiğini aktardı. 

“Dünyada 3 liraya 4 insanı doyurabilen başka bir gıda yok. Ekmek bile artık daha pahalı” yorumunu yapan Uysallı, fiyat oluşumunu şöyle açıkladı: 

Bir paket makarnanın fabrikada maliyeti 2 kuruş. Bunun üzerine nakliye, kâr marjı gibi maliyetler eklendikten sonra 3 lira seviyesine çıkıyor. 

Süpermarketler bizim direkt fatura muhatabımız ancak online alışveriş siteleri değil. Fabrikalardan toplu makarna alımı yapan aracılar var. Online alışveriş siteleri, bu aracılardan alıyorlar. Serbest piyasa ekonomisinde bizim burada oluşan fiyatı takip etmemiz mümkün değil.


79 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Uysallı “2 paket makarna alan biri, bir anda 200 paket talep ederse buna hiçbir firma yetişemez. Biz şu anda ihracatı geçici olarak durdurduk ve tamamen iç piyasaya yöneldik” dedi ve insanların panik olmaması gerektiğini, üretimlerinde herhangi bir problem olmadığını sözlerine ekledi. 


**Independent Türkçe, birçok denemeye rağmen Trendyol yetkililerine ulaşamamıştır ancak Trendyol'un cevap hakkı saklı tutulmaktadır. 


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU