Koronavirüs: Trump "Yakında biter" dedi ama ABD’de vaka sayısı bini geçti

Koronavirüs ülke çapında yayılmaya devam ederken, sağlık yetkilileri Amerikalıları virüsün günlük yaşam üzerindeki önemli etkilerine karşı hazır olmaya çağırdı

New York'ta koronavirüsün yayılmasını durdurmak için Ulusal Muhafızlar görevlendirildi (AP)

ABD'de salı itibarıyla koronavirüs vakalarının sayısı bini geçerken, en az 31 kişi yaşamını yitirdi. Federal yetkililerin salgına karşı zorlu bir mücadele verdiği bildiriliyor.

Uzmanlar virüsün ABD geneline yayılmasının artık kaçınılmaz olduğunu belirtirken; ülkenin sağlıkla ilgili en üst düzey yetkilileri de, vatandaşların günlük yaşamlarında karşılaşacakları önemli etkilere karşı hazırlık yapmaya başlamaları gerektiğini söyledi.

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Müdürü Dr. Anthony Fauci yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Ulus olarak ülkemizin birkaç ay önce yapageldiğimiz şeyleri artık yapamayacağımızın farkına varmasını istiyoruz.

Vaka görülmeyen veya tek bir vaka görülen eyaletlerde yaşamanız bir şey ifade etmiyor.

Bazen testlerin ücretsiz ve isteyen herkes için erişilebilir olabileceğini belirten, daha sonra da bu yorumları geri alarak önümüzdeki haftalarda talebi karşılamaya yetecek kadar test bulunmadığını ifade eden Beyaz Saray, virüse dair çelişkili mesajlar vermekle suçlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önceden ABD'deki vaka sayısının artışından memnun olmadığını söyleyen Donald Trump, vakaların yakında azalabileceği yönündeki iddiaları yaklaşık iki hafta önce övgüyle karşılamıştı.

ABD Başkanı 26 Şubat'taki açıklamasında, "Bir kez daha, elinizde 15 kişi varken ve birkaç gün içinde bu rakam sıfıra yakın bir düzeye inecekse, oldukça iyi iş çıkarmışız demektir" demişti.

Salı günü ABD'nin her iki yakasında da korkutucu toplu koronavirüs vakaları patladı. Boston'daki bir biyoteknoloji konferansıyla bağlantılı 70 kişide ve virüsten ağır etkilenen Seattle bölgesindeki 10 huzurevinde virüs tespit edildi.

Başkan adayları Bernie Sanders ve Joe Biden virüs kaygısı yüzünden seçim mitinglerini aniden iptal etti. New York Valisi, ülkenin bilinen en büyük enfeksiyon bölgesinin merkezi durumundaki bir New York banliyösüne gıda tedariki ve kamuya açık alanların temizliği için Ulusal Muhafızları görevlendirdiğini duyurdu.
 

 

Kararın planlama aşamasına katılan bir kişinin verdiği bilgiye göre, Washington Valisi Jay Inslee salgının yayılmasını durdurmak amacıyla Seattle metropoliten alanında 250'dan fazla kişi için planlanan toplantı ve etkinliklerin yasaklandığını, çarşamba günü yapacağı açıklamayla duyuracak. Yasak, Seattle Mariners beysbol takımının ve Seattle Sounders Amerikan futbolu takımının müsabakaları gibi etkinlikleri de kapsayabilir.

Kamuoyuna seslenmeye yetkisi olmadığı için isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynak, yasağın iş yerlerini etkilemeyeceğini ve okulların kapatılmasının beklenmediğini ifade etti.

Kaliforniya'nın San Jose ve Silikon Vadisi'ni de kapsayan Santa Clara bölgesindeki yetkililerin pazartesi yaptığı açıklamadaysa bin kişi veya üzeri için düzenlenecek tüm toplantılar yasaklandı.

Çoğunluğu Seattle metropoliten bölgesinden olmak üzere, Washington'da en az 24 kişi Kovid-19 yüzünden yaşamını yitirdi. Ölümlerden 19'u Seattle banliyölerindeki bir huzureviyla bağlantılıyken, King County yetkilileri virüsün en az 10 uzun süreli bakım tesisine yayıldığını belirtiyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU