Bahçeli: İdlib şehitlerini unutmamız mümkün değil; Moskova’daki kararlar bizim açımızdan olumlu

MHP lideri, görüşmenin İdlib'de "Bugüne kadar bir provokasyon vuku bulmadığını" söyledi

Fotoğraf: AA

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İdlib’de 36 Türkiye askerinin şehit olduğu Suriye ordusu saldırısı sonrası Moskova’da Türkiye-Rusya arasında yapılan görüşme sonuçlarından memnun olduğunu bildirdi. Bahçeli, sözlerinin devamında “İdlib şehitlerini unutmamız mümkün değildir” dedi.

Partisinin grup toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesini değerlendiren Bahçeli, şunları söyledi:

 5 Mart 2020'de Moskova'da tarihi nitelikli bir zirve gerçekleşmiştir. Erdoğan ile Putin arasında İdlib gerginliği ele alınmıştır. Çıkan kararlar bizim açımızdan olumludur. 17 Eylül 2019’da Soçi baz alınarak iki ülke arasında ek protokol imzalanmıştır.

"Bugüne kadar provokasyon olmadı"

 İdlib gerginliği azaltma bölgesi boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart gece yarısından itibaren durdurulmuştur. Bugüne kadar da bir provokasyon vuku bulmamıştır. Bölgesel huzur ve güvenlik için önemli adım atılmış, bir pürüz kaldırılmıştır. M4 karayolunun kuzeyinde ve güneyinde 6 km derinlikte bir koridor tesis edilecek, belirlenen alanlarda Rus-Türk ortak devriyeleri başlayacaktır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Doğduklarına pişman ederiz"

"Şehitlerimizin kanlarının yerde kalmayacağından imanımız kadar eminiz" ifadesini kullanan Bahçeli, şöyle devam etti:

Rusya'nın, Türk askerlerinin yerini bilmediğini söylemesi kuyruklu yalandır. Ateşkese uyulursa ne ala, uyulmazsa kaldığımız yerden yeniden başlarız. Karşımıza çıkanları da doğduklarına pişman ederiz.

Rus televizyonunun videosu

Bahçeli, Erdoğan'ın Putin'i beklerken çekilen görüntülerinin kronometre eşliğinde bir Rus kanalında yayınlanması hakkında da konuştu:

İddia odur ki, Rus devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı’yla birlikte heyetinin Putin’in kapısında bekleme anlarını kronometreyle kayda alıp yayınlamış, bu da gündem olmuştur. Zirve toplantılarında benzeri tablolara veya protokol kazalarına istem ve irade dışı elbette tesadüf edilebilecektir. Eğer Rusya yönetimi bunu kasıtlı bir şekilde kayda aldırıp sonra da servis ettirmişse bunun tanımı şüphesiz küstahlıktır, terbiyesizliktir, saygısızlıktır. Bir alçaklık varsa derhal hem tavzih hem de telafi edilmelidir. Ümit ederiz ki, malum video maksatlı şekilde hazırlanmış olmasın. Türkiye Cumhurbaşkanı’na hakaret hepimize hakarettir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU