KKTC’de ilk koronavirüs vakası: Alman turist kadın karantinaya alındı

KKTC’de bir Alman kadın turistte koronavirüs bulundu. Alman hastanın adaya birlikte geldiği 30 kişilik kafile de gözlem altına alındı

Rum kesiminde virüs tespit edilmesi üzerine sınır kapıları kapatılmış, kapatma kararı tepkiyle karşılanmıştı / Fotoğraf: AFP

Kıbrıs’ın Rum kesiminde 2 vakaya rastlanmasının ardından virüs Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) de görüldü.

KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli, Almanya'dan ülkeye gelen 65 yaşındaki bir Alman turistte koronavirüs tespit edildiğini açıkladı.

Almanya’nın Balingen kentinden pazar akşamı KKTC’ye gelen 65 yaşındaki Alman kadın turistin pazartesi günü yüksek ateş şikayeti hastaneye başvurduğunu aktaran Pilli, turist kadına yapılan koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını belirti.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan hasta turistin durumunun iyi olduğu açıklandı.

Alman kadının adaya birlikte geldiği 30 kişilik kafilenin kaldığı Gazimağusa'daki otelin de karantina altına alındığı ve hastaya temas eden kafile üyelerinin gözlem altında tutulduğu öğrenildi.

Önlemleri Tatar anlattı

KKTC’de koronavirüsün görülmesinin ardından toplanan bakanlar kurulunda alınacak önlemler görüşüldü. Alınan kararları Başbakan Ersin Tatar ile Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay açıkladı.

Tatar, Güney Kıbrıs Rum kesiminde de 2 koronavirüs vakasının tespit edildiğini hatırlatan Tatar, salgınla ilgili uzmanların önerileri doğrultusunda hükümetin gerekli adımları atmaya devam ettiğini söyledi.

Tatar, Bakanlar Kurulunun koronavirüsle etkin mücadeleyi hedefleyen kararlarını şöyle sıraladı:

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı tüm okullar, kreş ve üniversiteler dahil olmak üzere, 15 Mart Pazar gününe kadar tatil ilan edilmiştir. Bu tatil süresince, oluşturulan teknik ekiplerce tüm okul binaları ve öğrenci taşıma araçları dezenfekte edilecektir.

Çocuk festivalleri, çocuk ve gençlik kampları ile tüm okul müsamere ve müsabakaları 15 Mart'a kadar yasaklanmıştır.

Güney Kıbrıs Rum kesiminden, ülkemize turistik gezi, ayin ve benzeri maksatlarla 10 kişiyi aşan otobüslerle gerçekleştirilecek toplu geçişler 15 Mart'a kadar durdurulmuştur.

Koronavirüs teşhisi konmuş bulunan turistlerin konaklamış oldukları otellerdeki karantina uygulaması devam etmektedir. Karantina, durumun seyrine göre, peyderpey kaldırılacaktır.

Sağlık Bakanlığı ve sivil savunma ekiplerince oluşturulan özel ekipler tüm gümrük geçiş noktalarını dezenfekte etme faaliyetine başlamıştır.

Gazimağusa Belediyesi, Gazimağusa ilçe sınırlarında bulunan tüm turistik ve ören yerlerini dezenfekte etme faaliyetine başlamıştır.

1 Nisan'a kadar ülkemize yurtdışından yapılacak Almanya ve Fransa çıkışlı charter uçuşlar geçici olarak durdurulmuştur.

Gerekli tedbirlerin toplumca da desteklenmesinin önemine dikkat çeken Tatar, cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik toplu alanlarda seçim çalışmalarını da ertelediklerini aktardı.

Tatar, sabah Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile telefonda görüştüğünü belirterek, Türkiye'den KKTC'ye ilaçlama ve diğer tedbirlerin alınması konusunda tecrübeli bir ekibin geleceğini açıkladı.

İlave tedbirler gelebilir

Özersay ise şartlara bağlı olarak tedbirlerini sürekli gözden geçireceklerini vurgulayarak, "İlerleyen saatlerde ve günlerde ilave tedbirler almamız gerekebilir. Bireysel olarak herkesin kendi tedbirini alması, hijyen kurallarına özen göstermesi ve kimsenin panik hali içerisinde olmaması gerekir" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU