"Partili Cumhurbaşkanı’nın parti ve Cumhurbaşkanlığı şapkaları birbirinden ayrılacak mı"

Bir mahkemenin kararını değerlendiren Ertuğrul Özkök, "Bence mahkemenin bu kararı çok ilginç bir tartışmayı başlattı" dedi

Fotoğraf: AK Parti

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, Ankara 46. Asliye Ceza Mahkemesi'nin geçen hafta aldığı karara atıfta bulunarak, "CHP’li Engin Özkoç’un dokunulmazlığını kaldırmaya yönelik sözleri, Cumhurbaşkanı’nın AKP Parti kurulları önünde yaptığı bir konuşmaya cevaptı. Bu durumda dava hangi madde üzerinden açılacaktır? Bence mahkemenin bu kararı çok ilginç bir tartışmayı başlattı" düşüncesini dile getirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özkök bugünkü yazısında şu ifadeleri kullandı:

Ankara 46’ncı Asliye Ceza Mahkemesi geçen hafta çok ilginç bir karar aldı. Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre mahkeme Cumhurbaşkanı’na hakaretten yargılanan bir sanığa ceza verdi ama bu ceza ilginçti. Hâkim sanığa cezayı Türk Ceza Yasası’nın 299. maddesinde düzenlenen 'cumhurbaşkanı’na hakaret' suçundan değil, 125. maddedeki 'hakaret' suçundan verdi. Gerekçesine de şunu yazdı: 16 Nisan 2017’deki referandumdan sonra Cumhurbaşkanı’nın tarafsızlığı hukuken ortadan kalkmıştır.

Sanık, Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı sıfatıyla yaptığı icraatlarından dolayı değil, siyasi bir kişilik, parti başkanı olarak gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle hakaret suçunu işlemiştir.  Cumhurbaşkanlığı makamı TCK’nın 299’uncu maddesi ile özel bir korumaya alındı. Ama bir parti genel başkanı için bu tür bir özel korunma yok. Bu durumda, mesela Cumhurbaşkanı’nın AKP kurullarında, partinin grup toplantısında veya mitinglerinde yaptığı konuşmalara verilen cevaplar hangi madde üzerinden değerlendirilecektir.

Özkök yazısında şunları kaydetti: 

Mesela CHP’li Engin Özkoç’un dokunulmazlığını kaldırmaya yönelik sözleri, Cumhurbaşkanı’nın AKP Parti kurulları önünde yaptığı bir konuşmaya cevaptı.

Bu durumda dava hangi madde üzerinden açılacaktır?

Bence mahkemenin bu kararı çok ilginç bir tartışmayı başlattı.

Partili Cumhurbaşkanı’nın parti ve Cumhurbaşkanlığı şapkaları birbirinden ayrılacak mı?

Mahkeme kararlarında bunu göreceğiz.

Söz konusu karara Erdoğan’ın avukatından "mahkeme yanlış karar verdi" tepkisi, savcılıktan itiraz gelmişti.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU