"Koronavirüse karşı sirkenin, karbonatın etkisi yok, toz maskeleri yarardan çok zarar veriyor"

Kimyager Fatih Küçükuysal, koronavirüsten korunmak için takılan kimi maskelerin yarardan çok zarar verdiğini söylerken aşırı sabun ve kolonya kullanımının el dokusunu tahriş edebileceğini ifade etti. Küçükulsal, buna karşı Hindistan cevizi yağını önerdi

Küçükuysal'a göre toz maskeleri koronavirüse karşı korumuyor / Fotoğraf: AA

Koronavirüs dünya genelinde yayılmaya devam ederken hastalıktan korunmak isteyen insanlar, nasıl kişisel önlem alabilecekleri sorusunu daha fazla araştırıyor ve öğrenmeye çalışıyor.

Maske takan insan sayısı artarken yine sabun kullanımı yaygınlaşmış durumda.

Peki virüse karşı etkili denilen yöntemler aslında ne kadar etkili? Doğru korunma için neler yapmalı? Hangi temizlik ürünlerini kulllanmalı?

Bu soruların cevaplarını TÜSODER Tüketici Sorunları Derneği Sağlık Komisyonu üyesi, Kimyager Fatih Küçükuysal ile konuştuk.

fatihküçükuysal.jpg
Fatih Küçükuysal / Fotoğraf: facebook.com/fatih.kucukuysal

 

“Toz maskeleri korunma için hiç yeterli değil”

Koronavirüse karşı maske takılması yeterli midir?

Basit yapıdaki toz maskeleri COVID-19 adlı Koronavirüs ve diğer virüs çeşitlerine korunma için hiç yeterli değildir. Hatta zararlı bile olabilir. Öncelikle virüsleri iyi tanımak gerekir. Virüs sadece genetik kod taşır. Yaşamını karşılayan yapısı yoktur. O yüzden bakteri mantar gibi mikroorganizmalardan çok daha küçüktür ve bir canlı dışında cansızdır. Ancak bir canlının içine girdiğinde onun yaşam yapılarını ele geçirerek işgalci olurlar.

Virüsler mikron seviyesinde çok küçük olduklarından basit maskelerden rahatlıkla geçerler. Bu maskelerin hijyeni yeterli sağlanamadığından daha tehlikeli olabilir. Korunma için sağlık çalışanlarına özel yapılmış yüksek filtreli maskeler takılabilir ancak onlar da karantina bölgesinde takılması gerekir. Özellikle sağlık çalışanlarının ve hasta kişilerin bu tür maskeleri takmaları gerekir ki taşınan veya ortamdaki virüsler ağız, burun ve el vasıtasıyla bulaşmasın.

“Sirke ve karbonatın virüsleri yok etme özelliği yok”

Sirke, karbonat, kolonya vb. ürünlerin dezenfektan ve antiseptik etkisi var mıdır?

Sirke zayıf bir asit, karbonat da zayıf bir baz (alkali) olduğundan sık kullanıldığında çok olmasa da antiseptik olarak kullanılabilirler. Ancak virüsleri yok etme özellikleri yoktur. Kolonya içerdiği etil alkol nedeniyle1-2 dakika tatbik edilirse antibakteriyel özelliğe sahip olsa da virüslere karşı da etkili olabilir. Hastanelerde kullanılan izopropil alkol ondan daha güçlü antiseptiktir ancak alkollerin fazlası el dokusunu tahriş edebilir.

elleri sabunlamak.jpg
Elleri iyi sabunlamak koronovirüse korunmaya karşı etkili bir yöntem / Fotoğraf: AA

 

“En etkili yöntem doğru sabunlamak”

Virüslerden korunmak için en doğal, en az zararlı ve en etkili yöntem nedir?

Korunmak için en doğal ve etkili yöntem genel hijyen kurallarına uymak ve elleri doğru sabunlamaktır. Bu virüs özellikle burun, ağzı yoluyla geçtiğinden ve buruna da genellikle eller vasıtasıyla geçtiğinden el hijyeni çok önemlidir. Bu virüsten hasta kişilere yakınlaşmamak, gereksiz yere sarılmamak, tokalaşmamak, ortak kullanım alanlarında her yere dokunmamak, ağız açıkken öksürülen ve hapşırılan yerde uzun süre bulunmamak ve elleri sık sık doğru bir şekilde yıkamak ve burnumuza, ağzımıza, gözlerimize neredeyse hiç dokunmamak genel hijyen olarak yeterlidir. Ayrıca evi sık sık havalandırmak, güneş görmesini sağlamak, kişisel bakım ve kişisel bakım eşyalarını başkasıyla paylaşmamak da önemlidir.

“En az 15 saniye sabunlamak gerekiyor”

Elleri doğru bir şekilde yıkamak nasıl olur? Sabunun fazlası zararlı mıdır?

Eller ıslatılır, özellikle sıvı sabun ellere alınır ve en az 15 saniye köpürtülerek tırnaklar, parmak araları da dahil iyice yıkamak, sonra da bol suyla durulamak ve iyice kurulamak doğru el yıkama biçimidir. Başkasının kullandığı katı sabunu ve havluları kullanmamak da önemlidir. Sabun kurutucu bir etkiye sahip olduğundan fazlası el yağ dokusunu azalttığından tahriş edici ve çatlaklara neden olabilir. Eller sık sık nemlendirilmesi de gerekir. Bunun için Hindistan cevizi yağı idealdir çünkü bu yağ hem mikroorganizmaları baskılayıcı asitleri içerir hem de güçlü nemlendirme özelliği vardır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU