Afgan lider Gani anlaşmaya karşı çizgiyi çekti: Üst düzey garanti verilmeden mahkum takası olmayacak

Kabil yönetimi, ABD-Taliban anlaşmasının bazı şartlarına karşı güvence istedi

Anlaşmaya göre Afgan yönetimi 5 bin mahkumu, örgüt de elinde tuttuğu binden fazla kişiyi serbest bırakacak (AP)

ABD'yle imzalanan barış anlaşmasının ardından serbest bırakılmayı bekleyen Taliban mensubu tutuklular, Afganistan yönetiminin direnişiyle karşılaştı.

Russia Today'in haberine göre Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, yeniden şiddete başvurmayacaklarının garantisini almadan Taliban üyesi 5 bin mahkumun serbest bırakılmayacağını söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Cumhurbaşkanı Gani, cumartesi günü meclisin açılış konuşmasında “Halk bu insanların bırakıldıktan sonra şiddete dönmemeleri için üst düzey bir garanti talep ediyor” dedi. Anlaşmanın bu kısmı için ‘şeffaf bir mekanizma’ kurulması gerektiğini ifade etti. 

Taliban’la müzakere heyeti hakkında da konuşan Gani, "Taliban'la Afganlar arası müzakereleri yürütecek heyet listesi 3 gün içinde belirlenecek, bu konuda çalışmalarımız devam ediyor" ifadesini kullandı.

ABD'yle Taliban’ın geçen hafta Katar’da yaptığı anlaşmaya göre, Taliban'la Kabil yönetimi arasında siyasi diyaloğun başlayacağı 10 Mart’a kadar Afgan yönetimi 5 bin mahkumu, örgüt de elinde tuttuğu binden fazla kişiyi serbest bırakacak. 

Fakat pazartesi görevindeki ikinci dönemine başlamaya hazırlanan Gani, daha önce yaptığı açıklamalarda mahkumları serbest bırakmak zorunda olmadıklarını ifade etmişti. 

 

Independent Türkçe, Russia Today, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU