Dedesini gripten kaybeden Trump, insanların bu virüs yüzünden öldüğünü bilmediğini öne sürdü

New York’un Queens bölgesinden Fredrich Trump, 1918’de İspanyol gribi yüzünden öldü

Donald Trump hiç kimsenin gripten ölebileceğini bilmediğini cuma günü iddia etti (AP)

ABD Başkanı Donald Trump gripten bahsederken, insanların bu virüsten ölebildiğini hiç bilmediğini öne sürdü ama dedesini de bu yüzden kaybetmişti. 

Trump bu iddiasını, Cuma günü Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) Atlanta’nın Georgia bölgesindeki genel merkezini ziyaret edip sağlık görevlileriyle koronavirüsle ilgili görüşürken ortaya attı. 

Başkan basın toplantısında koronavirüse yakalanan insanların sayısı ve bunun griple mukayesesi hakkında konuştu. 

Grip hakkında “Uzun zamandır (yılda) ortalama 36 bin kişi ölüyor” diyen Trump, sözlerine şöyle devam etti:

Bu sayıları hiç duymamıştım. Şoke olurdum. ‘Gripten ölen hiç kimse var mı? İnsanların gripten öldüğünü bilmiyordum’ derdim. (...) Ayrıca 100 binden fazla insanın gripten öldüğü birkaç yıl var.

CDC verilerine göre, son yıllarda Amerika’da yılda 12'yle 61 bin arasında insan gripten öldü. Geçen yıl, yaklaşık 34 bin kişinin grip yüzünden öldüğü tahmin ediliyor. 

Demek ki, Trump koronavirüsle ilgili endişeleri yatıştırmaya çalışırken doğru sayılar verdi. Ama Daily Beast’in bildirdiği gibi, virüs yüzünden herhangi birinin öldüğünü bilmediğini söylerken, hatalı ya da yanlış bilgilendirilmişti. 

Başkanın büyükbabası Friedrich Trump, 1918’de New York’un Queens bölgesinde yaşarken, İspanyol gribi salgınının ilk dalgasında ölen ilk insanlardan biri olmuştu. 

Bir mayıs günü çocuğuyla yürüyüşe çıkmışken aniden hasta oldu. Eve gitti ve sonraki gün öldü.

frederick-friedrich-trump-2.jpg
Donald Trump'ın dedesi Fredrich Trump 1918’de İspanyol gribinden öldü. Bu hastalık ABD’de 675 binden fazla kişiyi öldürdü (Wikimedia Commons)


Fredrich öldükten sonra, yılın ilerleyen döneminde ABD’yi ikinci dalga vurdu ve o yıl ülkede 675 bin kişinin gripten öldüğü tahmin ediliyor. Küresel tahminlere göre, İspanyol gribi 50'yle 100 milyon arasında insanı öldürdü. 

Fredrich'in aynı adını taşıyan oğlu, babası öldüğünde yalnızca 12 yaşındaydı. Daha sonra 1946‘da karısıyla birlikte dördüncü çocuklarına, yani Donald isimli oğlana merhaba dediler. 

Başkan Woodrow Wilson ve yönetiminin sağlık krizini önemsiz göstermeleri yüzünden İspanyol gribi sırasında ölenlerin sayısı arttı. Uzmanlar şimdi de Trump ve yönetimini mevcut koronavirüs salgınını ele alış biçimleri yüzünden eleştiriyor. 



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Eren Umurbilir

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU