TRT Payı, ÖTV ve KDV’den sonra cep telefonlarına yeni yük: Kültür ve Turizm Bakanlığı kesintisi

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre ses ve görüntü kaydedebilen cep telefonları, “Fikir ve Sanat Eserlerinin Çoğaltılmasına Yarayan Teknik Cihazlar” kapsamına alındı ve yüzde 1 kesintiye tâbi tutuldu

Fotoğraf: Unsplash/@rosssneddon

Türkiye’de bir cep telefonu sahibi olurken ödenen TRT Payı, ÖTV ve KDV’ye ek olarak yeni bir “vergi” geldi: Yüzde 1 Kültür ve Turizm Bakanlığı Kesintisi

Hem yurt dışından ithal edilen hem de Türkiye’de üretilen telefonlar 19 Mart 2020’de yürürlüğe girecek karar kapsamına alındı. 

Buna göre cep telefonu üretimi yapanlar ile ithal edenler, imalat / ithalat bedeli üzerinden yüzde 1 orandaki tutarı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hesabına yatırmakla sorumlu olacak.

Bunu mümkün kılan, “Fikir ve Sanat Eserlerinin Çoğaltılmasına Yarayan Teknik Cihazlar ile Boş Taşıyıcı Materyallerin İmalat veya İthalatında Yapılacak Kesinti Oranlarının Belirlenmesine İlişkin Karar” Resmi Gazete’de yayımlandı. 

CD ve DVD’lerden kesilen “Bakanlık payı” artık telefonda da geçerli 

Fikir ve sanat eserlerinin çoğaltılmasına yarayan her türlü boş CD, DVD ve USB bellek gibi taşıyıcı cihazlardan 2012 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kesinti adı altında belirli oranlarda vergi alınıyordu. 

2013 yılında bu düzenlemenin kapsamı genişletilmiş ve söz konusu cihazlardan yüzde 0,5 ile yüzde 3 arasında değişen oranlarda kesinti uygulanmasına devam edilmişti.

Bugün yayımlanan son karar ile kesinti uygulanan cihazların listesinde güncellemeye gidildi. Ve daha önce listelerde yer almayan cep telefonu da bu kesintinin kapsamına alındı. 

Zira karar kapsamındaki mobil telefonlar şu şekilde tanımlandı: Telefon cihazları (hücresel ağlar için veya diğer kablosuz ağlar için olan telefonlar dahil); ses, görüntü veya diğer bilgileri almaya veya vermeye mahsus diğer cihazlar (kablolu veya kablosuz ağlarda iletişime mahsus cihazlar dahil).

Mobil telefonlar için şu not da düşüldü: Eşyaların kaydetme ve çoğaltma özelliklerinin bulunmadığına ilişkin beyanın, gümrük beyannamesinin ilgili kutusuna kaydedilmediği hallerde, kaydetme ve çoğaltma özelliklerine sahip oldukları kabul edilir. 

Başka hangi cihazlara vergi kesintisi geldi?

Yeni düzenlemeden etkilenen yalnızca cep telefonları değil. Buna göre; 

- Baskı, kopyalama ve faks makineleri ile bunların aksesuarlarından yüzde 0,5

- Manyetik optik okuyucular, verileri kod şeklinde kayıt altına alan cihazlardan yüzde 0,5

- Ses kayıt cihazlarından yüzde 3

- Video kayıt veya gösterme cihazlarından yüzde 2

- Sesleri ve diğer fenomenleri kaydeden diskler, bantlar, depolama aygıtlarından yüzde 3

- Radyo alıcılarından yüzde 2

- Monitör, projektör ve televizyon alıcılarından yüzde 2 kesinti yapılacak 

Cep telefonlarının vergi yükü ne kadardı?

Cep telefonlarından alınan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) geçen yıl artırılmasının ardından, vergi yükü de yüzde 62’dan, yüzde 82’ye yükselmişti.

1 Mayıs 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 1013 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile cep telefonlarında uygulanan ÖTV oranları yeniden belirlenmişti. 

Yeni düzenleme uyarınca; ÖTV matrahı 640 lirayı aşmayan cep telefonları için yüzde 25, 640 lira ile bin 500 lira arasında olanlar için yüzde 40, bin 500 lirayı aşanlar için ise yüzde 50 oranında ithalat anında veya yurt içi tesliminde ÖTV tahsil edilmesi kararlanmıştı.

Bunun yanı sıra yurt dışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücreti, ya da diğer bir adıyla telefon harcı 1 Ocak itibariyle bin 838 lira oldu. Bu miktar, 2017’de 149,20 liraydı. 

 

Independent Türkçe, T24 

DAHA FAZLA HABER OKU