Angelina Jolie Bangladeşli mültecilerin kampını ziyaret etti

Jolie, BM'den mülteci akışı için 1 milyar dolarlık yeni bir başvuruda bulunduğunu belirtti

Angelina Jolie Cox's Bazar'daki Kutupalong Mülteci Kampı'na sığınan Arakanlı Müslümanlarla buluştu - Fotoğraf: AA

Oscar ödüllü oyuncu ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie 1 milyona yakın Arakanlı Müslümanın bulunduğu Bangladeş'i ziyaret etti.

Jolie ziyareti kapsamında Myanmar'daki katliamdan kaçarak 1,5 yıl önce Cox's Bazar'daki Kutupalong Mülteci Kampı'na sığınan Arakanlı Müslümanlarla buluştu.

Jolie, ziyaretin ardından basın toplantısı düzenleyerek, BM'den mülteci akışı için 1 milyar dolarlık yeni bir başvuruda bulunduğunu açıkladı.

BMMYK'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 3 gün sürecek Bangladeş ziyaretinde Jolie, Bangladeş'in başkenti Dakar'a giderek Başbakan Şeyh Hasina, Dışişleri Bakanı AK Abdul Momen ve diğer yetkililerle görüşecek.

BMMYK İyi Niyet Elçisi Jolie'nin, görüşmelerde "dünyada en çok zulmedilen azınlıklardan" olan Arakanlı Müslümanlara yönelik Bangladeş hükümetinin yürüttüğü insani yardımlara BMMYK'nın daha fazla nasıl katkıda bulanabileceğini tartışacağı belirtildi.

Bangladeş, toplamda 1 milyona yakın Arakanlı Müslümana ev sahipliği yapıyor.

Öte yandan, Jolie'nin ziyaretinin BMMYK'nın Arakanlı Müslümanların temel ihtiyaçlarının karşılanması ve "onları cömertçe destekleyen" yerel bölge halklarının desteklenmesi için başlatacağı 920 milyon dolarlık "2019 Ortak Yardım Planı"nın hemen arifesinde gerçekleşmesi dikkati çekti.

Jolie, 2015'te Myanmar'da ve 2016'da da Hindistan'da yerinden edilmiş Arakanlı Müslümanları ziyaret etmişti.

730 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş’e sığındı

BM verilerine göre, 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 730 bine ulaştı. 

Bangladeş, ülkedeki Arakanlı mültecilerin yurtlarına dönüşü için Myanmar ile vardığı anlaşmayı uygulamaktan vazgeçerken, uluslararası medya ve yardım kuruluşlarının, Arakan bölgesine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti, Arakanlı Müslümanların dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri yerine getirmedi.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

 


 

DAHA FAZLA HABER OKU