Pentagon: 10 gün içinde Afganistan'dan çekileceğiz, gerekli hallerde çekilmeyi durdurabiliriz

ABD Savunma Bakanı Mark Esper: Anlaşmaya göre askerlerimizin sayısı 135 gün içinde 8 bin 600’e inecek, çekilme ilk 10 gün içinde başlayacak

Fotoğraf: Reuters

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ile Pentagon’da düzenledikleri ortak basın toplantısında dikkat çeken konu başlıklarından biri ABD'nin Afganistan’daki askerlerini 10 gün içinde çekmeye başlayacakları yönündeki açıklama oldu.

ABD ile Taliban arasında varılan mutabakata bağlı olduklarını ifade eden Esper, Afganistan’da çatışmaların önemli ölçüde azaltılmasını beklediklerini söyledi.

Washington'un Afganistan’daki faaliyetleri için 8 bin 600 askerin yeterli olacağını belirten Esper, gerekil gördükleri takdirde çekilmeyi durdurabileceklerini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pentagon şefi süreç ile ilgili şunları söyledi:

Anlaşma, askerlerimizin sayısını 135 gün içinde 8 bin 600’e indireceğimizi öngörüyor ve bu çekilme ilk 10 gün içinde başlayacak. Oradaki komutanlara da talimatım ‘bunu yapalım, iyi niyetimizi ve çabamızı gösterelim.  Afganistan’daki Amerikan askeri sayısını belirtilen noktaya çektikten sonra bir süre bu kuvvetle ülkede faaliyet göstereceğiz ve siyasi çözüm tamamen sağlandığı takdirde, bu kuvvetleri de çekmeye başlayacağız.

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Judd Deere, yaptığı yazılı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

Trump'ın Gani'yi Afganistan'da barışa yönelik atılan adımlar konusunda tebrik ettiğinin altını çizen Deere, "İki lider, cumartesi günkü ABD-Afganistan Ortak Bildirisi ve Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması'nın, Afgan barış süreci için önemli kilometre taşları olduğu konusunda mutabık kaldı" ifadesini kullandı.

"Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması" 2 yıl önce ABD ile Taliban arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapan Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen törenle imzalanmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU