Bahçeli: İdlib’den geri çekilirsek Hatay’dan oluruz

Partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli, İdlib’de 34 askerin şehit edildiği saldırıyla alakalı “Bu alçak saldırının arkasında Suriye, İran ve Rusya vardır” dedi

Fotoğraf: AA

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Idlib’de rejim güçlerinin saldırısı sonucu 34 askerin şehit edilmesiyle ilgili konuşan Bahçeli, “Bu alçak saldırının içinde Suriye vardır, İran vardır, Rusya vardır, hepsi birden cinayet devriyesine çıkmışlardır” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’nin İdlib’de savaş oyunlarının, hegemonya senaryolarının içinde yer almadığının altını çizen Bahçeli, “İdlib Hatay’ın dibindedir. İdlib’den geri çekilirsek eninde sonunda Hatay’dan olmamız kaçınılmazdır. Böyle olursa Suriye’deki kaosun Anadolu’ya ithali de mukadderdir. Eğer savunma yapamazsak Anadolu’yu veririz, Anadolu’yu teslim ederiz” diye konuştu.

“Hatay’a göz dikenin gözünü oyarız”

Sputnik’in Hatay için ‘çalıntı bölge’ ifadesini de eleştiren Bahçeli şunları kaydetti:

Bir Rus haber sitesinde, çalınan şehir Hatay başlığıyla haber yapılmış, gizli hedefler, sinsi ve yüzsüz arzular deşifre edilmiştir. Hatay on yıllardır Suriye haritalarında açıkça gösterilmiştir ve şimdi de çalınan şehir Hatay diye haberler yapılmaktadır. Bu utanmazlıktır, mütecaviz bir Moskov oyunudur. Kim Hatay’a göz dikiyorsa, o gözü oyarız, kim el uzatıyorsa, o eli kökünden keseriz.

“Rusya, Idlib’de ikili oynamaktadır”

İdlib’de Rusya’nın ikili oynadığını vurgulayan Bahçeli, “İran arkadan dolaşıp ateş etmektedir. Katil Esad tarih ve beşeri vicdan nezdinde ağır ve affedilmez şekilde suç işlemiştir” dedi.

5 Mart’ta Erdoğan’ın Putin ile yapacağı görüşmenin önemine değinen Bahçeli şunları kaydetti:

Soçi Mutabakatı'nı ihlal eden taraflar arafta değil açıktadır. İdlib’de Türkiye’nin 12, Rusya’nın 10, İran’ın da 7 gözlem noktası vardır. Saldırıya uğrayan, şehit veren Türkiye’dir. Bunun karşılığında meşru savunma refleksiyle gereğini ve müdahalesini yapan ülke de Türkiye’dir.Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya dışındaki tüm ülkelerin uluslararası hukuka aykırı olarak Suriye’de bulunduğunu, Türkiye’nin sorumluluklarını yerine getirmediğini ifade etmiştir. Bize göre halt etmiş, Rus yalanlarına yenilerini eklemiştir.

“Katliamdan dolayı Türkiye’ye tazminat ödenmelidir”

Soçi Mutabakatıyla İdlib Çatışmasızlık Bölgesi’nin sınırlarının belirlendiğinin altını çizen Bahçeli, “Türkiye bu sınırlara uymuş ve sadık kalmıştır. Uymayan Rusya, İran ve rejimdir. Rusya zorba politikalarını gözden geçirmeli, Astana ve Soçi ilkelerine kesinlikle bağlı kalmalıdır” diye konuştu.

Türkiye’nin güvenli bölge oluşturmasına destek verilmesi gerektiğini ifade eden Bahçeli sözlerine devam etti:

27 Şubat katliamından dolayı Türkiye’ye özür ve tazminat konusu gündeme getirilmelidir. Esad unsurları gözlem noktalarımızın gerisine derhal ve önşartsız çekilmelidir. M-4 ve M-5 karayollarının kontrolü müştereken sağlanmalıdır.

“Kılıçdaroğlu ve yeminli Esad sözcüleri İdlib’deki mücadeleden rahatsız”

Konuşmasında CHP’ye ve Kılıçdaroğlu’na da tepki gösteren Bahçeli, “Kılıçdaroğlu ve yeminli Esad sözcüleri İdlib’deki mücadeleden yine rahatsız, yine memnuniyetsizdir” diye konuştu.

Şehitlerin acısının CHP’yi terbiye etmediğini ifade eden Bahçeli, Kılıçdaroğlu’nun ‘Bizim iktidarımızda şehitler tepesi boş kalacak’ sözlerini de eleştirerek, “Şehitler tepesini boş tutan Türkiye’yi boşa düşürür, Türk düşmanlarına meydanı boşaltarak teslim eder” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU