İdlib’de senaryolar tükenirken: Rusya’dan Serakib’de Menbiç benzeri askeri polis hamlesi

Daha önce Türkiye’nin operasyon yapmayı planladığı Menbiç ve Tel Rıfat’a askeri polislerini yönlendiren Rusya aynı hamleyi Serakib’de tekrarladı

Rusya Askeri Polis birimi Suriye'de devriye yaparken / Fotoğraf: AP 

İdlib’in en stratejik bölgelerinden biri olan Serakib, yoğun hava saldırılarının ardından tekrar Rusya ve İran destekli rejim güçlerinin eline geçmişken Rusya’dan kritik bir açıklama geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı Serakib’e askeri polislerinin girdiğini duyurdu. Rusya, bu kararını “ilçenin güvenlik bakımından önemine” dayandırdı.

Aslında Rusya’ya ait askeri polis teşkilatı Suriye’de ilk kez kullanılmıyor.

Menbiç'te de aynı hamle

Geçtiğimiz yıl Türkiye, “kırmızı çizgi” olarak ilan ettiği Menbiç’teki YPG varlığını gerekçe göstererek kente yönelik askeri operasyon yapılacağının sinyallerini vermişti.

Menbiç, ABD’nin başını çektiği uluslararası askeri koalisyonun hava desteği sayesinde ana omurgasını PKK’nın Suriye kolu YPG olan Suriye Demokratik Güçleri tarafından 2016 yılında ele geçirilmişti. 

Fırat Nehri’nin Batı yakasında herhangi bir YPG varlığı istemeyen Türkiye’nin öncelikleri arasında bulunan Menbiç’e yönelik operasyon ihtimali her zaman güçlü tutuluyor. Geçtiğimiz yıl bölgeye yönelik geniş kapsamlı bir askeri yığınak da yapıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu sürecin ardından Rusya bölgeye askeri polislerini göndererek devriye yaptı.

Askeri polisler başka nerelerde var?

Rusya’nın askeri polisleri sadece Menbiç’te değil. Halep merkezinde de faaliyet gösteren bu birim Suriye rejimi, YPG ve İran destekli milis örgütlerin ortak kontrol sağladığı Tel Rıfat’ta da etkin. Rus askeri polisleri Şam banliyölerinde de faaliyet gösterdi.

Bu birimin Suriye’de görevlendirilen üyeleri genellikle Rusya Federasyonu’nda yaşayan Müslüman ahaliden seçiliyor. Suriye’de ağırlıklı olarak ise Çeçenler görevli. 

Serakib harekatına Hizbullah da katılıyor

İdlib’e yönelik askeri faaliyetinin adını “Bahar Kalkanı” olarak açıklayan TSK özellikle silahlı insansız hava araçları (SİHA), F-16 ve füzelerle çok sayıda rejim hedefini imha etti. Ancak Rusya hava kuvvetlerinin Serakib ve İdlib’in diğer ilçelerine yönelik bombardımanı nedeniyle kenti tutan muhalifler geri çekilmek zorunda kaldı.

Independent Türkçe’nin ulaştığı bilgilere göre Rusya havadan bombalarken, Lübnan Hizbullahı’na bağlı milisler de Serakib’e yönelik kara harekatına katıldı.

TSK, hava operasyonlarında Hizbullah’a ait bir merkezi vurmuştu.

Burada çok sayıda Hizbullah milisi öldürüldü.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU