İsrail, Yahudi yerleşimciler için Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da toplam 49 bin 500 konut inşa edecek

İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs'te, E1 projesi kapsamında yeni yerleşim yerleri inşa edileceği ifade edildi

Fotoğraf: AP

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN’a göre, İsrail Bayındırlık ve İskan Bakanı Biton, Batı Kudüs’te düzenlenen bir konferansta yaptığı açıklamada, "Bakanlıktaki planlama ekiplerine, Yahuda ve Samara’daki (Talmudik Batı Şeria) Yahudi yerleşim birimlerini genişletmek üzere projeler hazırlama talimatı verdim. Şimdilik 46 bin yeni konut inşa etme planımız hazır.” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın "Yüzyılın Anlaşması" olarak nitelediği sözde Orta Doğu barış planına işaret eden Biton, "Yüzyılın Anlaşması planının uygulanmasıyla beraber bu sayı üç katına çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

Netanyahu'dan Kudüs'ün doğusuna 3 bin 500 konut inşa etme talimatı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün doğusuna Yahudi yerleşimciler için 3 bin 500 konut inşa edilmesi talimatı verdi.

Netanyahu, bu kararla Kudüs'ün doğusundaki Maale Adumim Yahudi yerleşim birimini Batı Kudüs'e bağlayan ve "E1" olarak bilinen Yahudi yerleşim projesini uygulamayı amaçladığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'in E1 projesi

Doğu Kudüs kırsalında yer alan Han el-Ahmer başta olmak üzere Ebu Nuvvar, El-Mintar ve Vadi Cimmel bedevi toplulukları, İsrail tarafından 1953'te Necef Çölü (Negev) bölgesinden zorla göç ettirilen bedevi Filistinlilere ev sahipliği yapıyor.

Bölge, İsrail'in Doğu Kudüs'ten Ölü Deniz'e kadar uzanan yaklaşık 12 bin dönümlük arazinin "Filistinlilerden alınmasını öngören" E1 projesi kapsamındaki topraklarda yer alıyor.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU