Yahudi yerleşimciler, Netanyahu’dan ilhak sürecini ‘derhal’ başlatmasını istedi

Wahsington’un karşı çıkmasına rağmen Yahudi yerleşimciler, işgal altındaki Filistin topraklarına yönelik ilhak planının bir an önce başlatılmasını istiyor

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinin karşısında bayrak tutan bir Filistinli / Fotoğraf: Reuters

İsrail’de Yahudi yerleşimcilerin liderleri, ABD’nin bu adıma karşı çıkmasına rağmen Başbakan Binyamin Netanyahu’dan işgal altındaki Filistin topraklarının geniş alanlarını ‘derhal’ ilhak etme sürecinin başlatılmasını istedi.

Ürdün Vadisi Bölge Konseyi Başkanı Yossi Dagan, Netanyahu’yu Batı Şeria ve Ürdün Vadisi’ndeki ‘yükümlülüklerini’ yerine getirmeye çağırdı. 

Times of Israel’de yer alan habere göre Dagan, mart ayındaki meclis seçimlerinden önce ‘İsrail egemenliğinin’ bu topraklarda genişletilmesi gerektiğini ifade etti.

Netanyahu’yu bir önceki seçimlerden önce açıkladığı ‘Batı Şeria’yı ilhak planını’ bir an önce uygulamaya davet eden Dagan, başbakanın bu konuda “sosyal ve siyasi desteğe sahip olduğunu” vurguladı.

Dagan, ABD Başkanı Donald Trump’ın barış planını açıkladığı 28 Ocak’taki basın toplantısında ABD’de bulunan İsrail heyetinde yer alıyordu.

Yeşa Konseyi üyesi ve Beytüllahim bölgesindeki yerleşimcilerin lideri Udid Rififi ise, bu konuda Amerika’nın desteğinin önemine vurgu yaparak, diğer liderleri birlik olmaya çağırdı.

ABD karşı çıktı

ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail hükümetini Knesset seçimleri öncesi Batı Şeria’ya yönelik ilhak planını uygulamaya koymaması konusunda uyardı.

Friedman, “İsrail hükümetine yapmak istediği her şeyi yapmaması gerektiğini öneriyorum” dedi.

Netanyahu son dönemde pek çok defa Batı Şeria'daki Ürdün Vadisi'nin İsrail'e ilhakından bahsetmiş ve bu bölgenin İsrail egemenliğine girmesi vakti geldiğini söylemişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU