"Zorbalık ve kalıplaşmış yargılar" İngiltere’de siyahi kadınların profesörlük yolunu tıkıyor

İngiltere’de siyahi kadın profesör sayısı yalnızca 25 ve bu rakam ülkedeki profesör sayısının yüzde 0.1’ine tekabül ediyor

İngiltere Üniversiteler ve Yüksekokullar Birliği tarafından yayınlanan bir rapor, İngiliz üniversitelerindeki yaygın zorbalık ve kalıplaşmış yargılar kültürünün siyahi kadın akademisyenler için profesörlük yolunu tıkadığını gösterdi.

Araştırmaya göre, söz konusu azınlık grubu kendilerini kanıtlayabilmek için daha yoğun çalışmak ve zihinsel süzgeç stratejilerini hızlı bir şekilde kullanmak zorunda. 

Ayrıca, raporun yazarına göre, diğer siyahi kadın akademisyenlere doğrudan: “Neden burada olduğunuzu anlamıyorum. Ve neden başarılı olma ve ilerleme beklentisinde olduğunuzu da,” denildiği de ifade edildi.

25 siyahi kadın profesörden 20'siyle yapılan görüşmeleri kapsayan rapor, kadınların yaşadığı açık ve pasif zorbalığın yanı sıra anlamsız kalıplaşmış yargıları da ayrıntılarıyla gözler önüne seriyor.

Üniversiteler ve Yüksekokullar Birliği adına çalışmayı yürüten Dr. Nicola Rollock, Independent’a verdiği demeçte zorbalığın ve kalıplaşmış yargıların siyahi kadınlar açısından sıradan bir tecrübe olduğunu ifade etti.

Rollock’a göre, söz konusu kadınlardan birinin bir toplantıda söz alabilmek için yarım saat kadar elini kaldırdığını, ancak toplantı başkanı tarafından görmezden gelindiğini belirtti.

Aynı zamanda katılımcılar, diğer kadın meslektaşlarının daha az niteliğe ve daha az deneyime sahip olmalarına rağmen, onlarla aynı düzeyde rol alabilme konusunda göz ardı edildiğini söyledi. 

Kendilerince tek açıklamanın ırkın bu yargılamada rol oynadığı yönünde olduğunu vurgulayan Rollock, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Bu siyahi kadın akademisyenlerin ırkçı muameleye, zorbalığa ve destek eksikliğine rağmen profesörlüğe ulaşmaları, yeteneklerini ve başarılı olma yönündeki kararlılıklarını yansıtıyor. Ayrımcılık azme engel teşkil etmemelidir.”

 

Üniversiteler ve Yüksekokullar Birliği üniversitelerin, siyahi kadın profesörler için gerçek fırsat eşitliği sağlamak ve onlara daha fazla destek sağlamak için terfi yapılarını gözden geçirmeleri gerektiğini belirtiyor.

Üniversiteler ve Yüksekokullar Birliği Politika Başkanı Matt Waddup söz konusu raporun zorbalık ve kalıplaşmış yargıların sarstığı yükseköğretim sistemine işaret ederek siyahi kadınları bu durumla başa çıkma stratejileri geliştirmeye ittiğini vurguladı.

Waddup ayrıca, “Kendileri olabileceklerine inanmadıkları gibi, kalıplaşmış rollere ve rol modellere uymak zorunda olduklarını düşünüyorlar,” dedi.

Araştırma, hükümetin, üniversitelerden etnik eşitsizlikle başa çıkmak için ne yaptıkları hakkında malumat istemesinden birkaç gün sonra yayınlandı. Üniversiteler ayrıca, etnik azınlıklara mensup olanlar da dahil olmak üzere yetersiz temsil edilen öğrenciler için durumu nasıl geliştirdiklerini de açıklayacak.

Daha öncesinde, akademik bir toplantı için yoğun hazırlık yapan siyahi bir kadın profesör, kıdemli bir meslektaşı tarafından “öğrenci temsilcisi” olarak takdim edilmişti.

İngiliz Universities UK kuruluşu sözcüsü, “Üniversite akademik topluluğu içindeki etnik çeşitliliği arttırmak için çok daha fazla şey yapılması gerektiğini kabul ediyoruz,” diyerek, Universities UK’nin etnik azınlığa mensup akademisyenlerin ve öğrencilerin deneyimlerini geliştirmek için [öğrencilerin, personelin ve toplumun yararı için kurumsal strateji uygulama konusunda üniversiteleri destekleyen] Advance HE kuruluşuyla birlikte çalıştıklarını belirtti.

Sözcü, “Nefret suçunun bu örneği çok yaygın olup, üniversiteler bu olumsuz tutum ve uygulamaları sona erdirmeye ve tüm kurumların hoşgörülü ve kapsayıcı olmasını sağlamaya kararlıdır,” dedi.

İngiltere'deki siyahi kadın profesör sayısı yalnızca 25 olup, bu rakam ülkedeki profesör sayısının yüzde 0.1’ine tekabül ederken, siyahiler dışında kalan erkek profesörler tüm profesörlerin neredeyse üçte ikisini oluşturuyor.

 

https://www.independent.co.uk/news/education

 

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU