Prof. Naci Görür: Deprem kuşaklarındaki yapıları kökten elden geçirmenin zamanı geldi de geçiyor bile

İran'daki depremin ardından Van'ın Başkale ilçesinde 8 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası deprem uzmanı Prof. Naci Görür fay hatlarındaki yapılara dikkat çekti

Fotoğraf: Twitter @nacigorur

Merkez üssü İran'ın Hoy kenti olan 5,9 büyüklüğündeki depremin en çok hissedildiği İran sınırındaki mahallelerde birçok ev ve ahır yıkıldı, bazıları da ağır hasar gördü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özpınar Mahallesi'nde 6 kişi yaşamını yitirdi, enkaz altından yaralı kurtarılan 10 kişi ambulanslarla Başkale Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.




Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür,  Twitter hesabından deprem ile ilgili bir paylaşım yaptı. 
 


Görür, deprem kuşaklarındaki yapıların elden geçirilmesinden geç kalındığını öne sürdü: 

Arkadaşlar, yine üzücü bir haber. Van’ın Başkale yerleşim alanında İran merkezli bir deprem nedeniyle bazı evler yıkıldı, 7 vatandaşımız hayatını kaybetti. Göcük altında insanlarımızın olduğu söyleniyor. Eğer depremin yeri kesin ise, deprem gönderdiğim haritada görülen Başkale fayının (BşF) biraz doğusuna ve Hasan Timur Fay Zonunun (HFZ) güneyine düşüyor. Fay çözümleri yapılınca belki hangi fay üzerinde olduğu netleşecek. Başkale’den hayli uzak ve 5.8 büyüklüğünde olan bu depremin bu beldemizde bu kadar hasar yapmış olmasının nedeni yine kalitesiz yapı stoku. Artık deprem kuşaklarındaki yapıları belirli bir program dahilinde kökten elden geçirmemin zamanı geldi de geçiyor bile. Tekrar ulusca başımız sağolsun. Başkale’deki insanlarımıza başsağlığı, ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Artçı depremler olacaktır. Hasarlı binalardan uzak dursunlar.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU