Bakan Kurum kentsel dönüşüm için atılacak adımları açıkladı: Bu işi yapamıyorsak görevi bırakayım

Ağır hasarlı binaların yıkım sürecinin başlayacağını aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Eğer bu işleri yapabiliyorsam görevime devam edeyim, ama yapamıyorsak bu görevlerde olmayayım" dedi

Fotoğraf: AA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da yapılacak kentsel dönüşüme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum, İstanbul Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen Kentsel Dönüşüm İstişare Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, İstanbul’daki ağır hasarlı binaların yıkım sürecine başlanılacağını bildirdi.

Kurum, 12 ilçeden strateji belgelerinin geldiğini söylerken, kalan ilçelerden de gelen belgelerle birlikte kentsel dönüşüm adımlarının atılacağını kaydetti.

Elazığ ve Malatya’daki deprem sonrasındaki hasar tespit, enkaz kaldırma ve yeni bina yapımı konusundaki tecrübelerin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile paylaştıklarını söyleyen Kurum, kentsel dönüşüm konusunda birlikte hareket etmeye çağırdı.

12 ilçe belediyesinden strateji belgelerinin bakanlığa ulaştığını aktaran Kurum, diğer ilçelerin de kısa süre içerisinde göndereceğini bildirdi.

Kentsel dönüşüm komisyonu kurulacak

Kurum, bakanlık bünyesinde kentsel dönüşüm için bir komisyon kurulacağını duyurdu ve şöyle devam etti:

"Bu komisyonun içinde STK’larımız, odalarımız, İBB Başkanlığı temsilcimiz, ilçe belediye başkanlıklarından temsilcilerimiz, valimiz, hep birlikte bir koordinasyon içerisinde tek bir duruş sergileyerek İstanbul’un dönüşümü sürecini yönetecek"

Buna göre komisyon, vatandaşları mağdur etmeyecek şekilde kira yardımı, taşınma yardımı, arsa, kamulaştırma gibi düzenlemeleri de yapacak.

İstanbul’daki tarihi yapılar hakkında da bilgi veren Kurum, tarihi ve kültürel değerlerin gün yüzüne çıkarılması için çalışmaların yapılacağı sinyalini verdi.

"Bu işleri yapamıyorsak bu görevde yer almam"

Kurum şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Kentsel dönüşüm sürecini tamamlayacağız" diye ifade etmişti. 1 milyon 350 bin konutun dönüşümünü sağladık. 1 milyon sosyal konutun yapımını yaptık. Projeler başlattık. Başakşehir'de, Üsküdar'da, Bağcılar'da bir çok ilçemizde projelerimizi başlattık. Beyoğlu'nda Sütlüce'de Hacıhüsrev Mahallesi'nde dönüşüm projelerini başlattık ve üzerine gideceğiz. Esenler'de 2021 yılına kadar 15 bin konutun yapımını sağlıyoruz. Esenler'de 60 bin konutluk örnek bir proje başlattık. Eğer ben bu işleri yapabiliyorsam Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devam edeyim, ama biz bu işleri yapamıyorsak eğer bu görevlerde olmayalım istiyoruz"

Kurum, enkaz altında hayat aramak yerine yapılacak olan kentsel dönüşümle birlikte sosyal altyapısı olan konutlar yapılması gerektiğini ifade etti.

kurum imamoğlu.jpeg
Murat Kurum Ekrem İmamoğlu ile birlikte / Fotoğraf: İBB Basın Ofisi

 

İmamoğlu: Depremin olduğu her yerde birlikte hareket edeceğiz

İBB Başkanı İmamoğlu da toplantı sonrası gazetecilere yaptığı kısa değerlendirmede, "Çok verimli, yerinde bir toplantı. Böyle önemli bir meselede bütünleşildiği için değerli Bakan’ımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, "İş birliği konusunda karar alındı mı" sorusuna, "Öyle bir karar alındı bir komisyon, bir konsey huzurunda. Depremin olduğu her yerde, hepimizin bir arada hareket etmesi konusunda iş birliği kararı verdik" yanıtını verdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU