Game of Thrones’un çekildiği köy dizinin hayranlarını bekliyor

Fas'taki meşhur hisar köyü dizinin hayranlarının bölgeyi ziyaret etmesini bekliyor

Game Of Thrones dizisinin bazı sahnelerinin çekildiği Fas'taki Ait-Ben-Haddou hisar köyü, 1987'den beri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde (AFP)

Fantastik kurgu dizisi Game of Thrones'un hayranları, dizinin en meşhur karakterlerinden Daenerys Targaryen'in ele geçirdiği Yunkai (Sarı Şehir) olarak tanıdı onu.

Burası Fas'ın güneyinde, Atlas Dağları'nın eteğindeki Ait-Ben-Haddou köyü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Game of Thrones dizisinin çekim yerlerinden Kuzey İrlanda, Malta ya da Hırvatistan'ın Dubrovnik kenti dünyanın birçok yerinden dizinin yüzlerce hayranını kendine çekerken Unseco Dünya Mirası Listesi'ndeki 11. yüzyıldan kalma bu hisar köyü ziyaretçilerini bekliyor. 

Güney Fas'ın en meşhur hisarı olan Ait-Ben-Haddou, Ouarzazate kentine 30 km uzaklıktaki bir vadiye tepeden bakıyor. Riddley Scott'ın Gladyatör filminin yanı sıra Babil ve Büyük İskender gibi birçok ünlü filmin bazı sahneleri de bu köyde çekilmiş.

Labirentvari sokaklarıyla bu tarihi köyde bir cami ve biri Yahudiler'e diğeri de Müslümanlar'a ait olan iki mezarlık bulunuyor. Çoğu sakini uzun zaman önce köyden ayrılsa da bazıları evlerini el işi ürünler satan küçük dükkanlara çevirmiş.

İdeal bir film çekim ortamı olan köy aynı zamanda "Fas Sineması'nın Mekke'si" diye tarif edilen Ouarzazate'ye oldukça yakın. Ouarzazate'de Arabistanlı Lawrence ve Mumya gibi yapımlar filme çekilmiş.
 


Bölgede yaşayanların isteğiyse turizmin gelişmesi.

Yerel tur rehberi Ahmed Baabuz "Çok sayıda kişi bana Game of Thrones'un çekildiği yeri görmek istediklerini söyledi. Burada sinema bağlantılı bir turizm var ancak açıkçası olması gereken şekilde bunu geliştiremedik" dedi.

Bölgenin sinemasal tarihine hakim sakinlerinden 61 yaşındaki Hammadi de AFP'ye verdiği demeçte "Tüm bu prodüksiyonlar buranın ününe katkı yaptı" diyor.

Hammadi'nin kendisi de bazı filmlerde figüranlık yapmış. Köyün diğer sakinleri gibi vadinin diğer tarafındaki bir köyde daha modern evlerde ikamet etse de Hammadi, Ait-Ben-Haddou'ya turistleri karşılamaya gelmeyi sürdürüyor. 
 

1559842360561544.jpg
Köy sakinleri bölgeye daha fazla Game of Thrones hayranının gelmesini istiyor (AFP)


29 yaşındaki tur rehberi Baabuz da "Burada çok zengin bir sinema tarihine sahibiz ve bunun turistleri cezbetmesini umuyoruz" dese de Game of Thrones'un köyde çekildiğine dair hiçbir iz olmamasından şikayet ediyor.

Şimdi Baabuz ve köyün diğer gençleri şimdi kısıtlı kaynaklarla köyde bir müze açmak ve içinde bölgede çekilen prodüksiyonların fotoğraflarını sergilemek istiyor. 

Game of Thrones'u yayımlayan ABD'li HBO kanalı devam dizisi House of the Dragon’u duyurmuştu. Dizinin uyarlandığı kitapların yazarı George R.R. Martin kişisel blogunda yeni dizinin bazı sahnelerinin de Fas'ta çekilmesini beklediğini yazmıştı.

 

Independent Türkçe, AFP
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU