Bakan Varank: TÜBİTAK programına kabul edilenlere, 200 bin liraya kadar hibe vereceğiz

TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci Programı 2020'nin yeni çağrısı için başvurular 28 Şubat'ta sona erecek

Fotoğraf: AA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci Programı 2020'nin yeni çağrısı için başvuruların 28 Şubat'ta sona ereceğini belirterek, "Programa kabul edilenlere, 200 bin liraya kadar hibe vereceğiz. Gençler, böylelikle teknoloji ve yenilik odaklı fikirlerini, somut işlere dönüştürebiliyor" dedi.

Varank, Malatyalı İş Adamları Derneği (MİAD) 69. Aylık Toplantısı'nda bir konuşma yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Girişimcilik ve inovasyon ekosisteminin gücünün kalkınma hızını doğrudan belirlediğini vurgulayan Varank, Türkiye'nin girişimcilik alanında, özellikle de teknoloji tabanlı işlerde büyük potansiyele sahip olduğunu söyledi. 

Varank, Teknopark İstanbul'un ikinci etabının bugün açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, burada yüksek teknoloji firmaların yerli ve milli projelere imza attığını dile getirdi.

"TÜBİTAK BİGG Programı'nın başvuruları 28 Şubat'ta sona erecek"

Mustafa Varank, Ar-Ge ve Tasarım Merkezi belgesine sahip firmaların çeşitli vergi indirimleri ve istisnalardan faydalandığını belirterek, Teknoparklarda yer alan firmaların vergisel avantajların yanı sıra, mentörlük, iş eşleştirmeleri ve ihracat destekleri gibi teşviklerden de yararlandığını bildirdi. 

TÜBİTAK ve KOSGEB'in iş kurmak ya da kurduğu işi daha da geliştirmek isteyenlere çok zengin imkanlar sunduğunu kaydeden Varank, şöyle konuştu:

TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci Programıyla (BİGG), nitelikli girişimciliği özendirip, yüksek teknolojili ürünleri geliştirebilen başlangıç firmalarını ekonomiye kazandırıyoruz. TÜBİTAK BİGG Programı 2020'nin yeni çağrısı için başvurular 28 Şubat'ta sona erecek. Programa kabul edilenlere, 200 bin liraya kadar hibe vereceğiz. Gençler, böylelikle teknoloji ve yenilik odaklı fikirlerini, somut işlere dönüştürebiliyor.

Bir diğer vizyoner politikamız da firmalara sunduğumuz sermaye desteği. Bunun için 750 milyon liralık kaynağı harekete geçirecek 2 yeni fon kurduk. Bu fonlar, teknolojiye, sanayiye ve yeniliğe yatırım yapacak. Bu fonlar,  yatırımlarınıza ortak olup, sizi bankalara faiz ödemekten ya da kredi borcuna girmekten kurtaracak. KOBİ’ler, yenilikçi işletmeler ve iş kurmak isteyenler mutlaka bu fırsatı da değerlendirmeli.

"En az 10 Turcorn hedefi uzak bir ihtimal değil"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, teknoloji odaklı, ölçeklenebilir bir iş modeline, güçlü ve çalışkan bir ekibe sahip her girişimin aslında büyüme potansiyeli taşıdığı değerlendirmesinde bulunarak, "Tabii bu noktada 3 husus önemli. Eğer başarılı olmak istiyorsanız, girişiminiz henüz daha fikir aşamasındayken yurt dışı pazarları hedeflemelisiniz. Bir diğer başarı faktörü de kendi alanınızda yetkin olmanın yanında, geliştirilmesi gereken yönleriniz konusunda iş birliklerine açık olmalısınız. Son olarak da inovasyon tanımınızı net bir şekilde yapmalısınız. Yaptığınız iş her ne ise, yeni bir piyasa oluşturmalısınız. Pahalı bir ürünü ya da hizmeti bile, basit ve herkes tarafından ulaşılabilecek bir yapıya sokmalısınız." diye konuştu.

Türkiye'de girişimciliğin neredeyse tamamen kamu tarafından desteklendiğini belirten Varank, bu durumun sürdürülebilir ve sağlıklı bir büyüme modeli olmadığına işaret etti. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU