Avengers: Endgame, Oscar kazanamayınca tarihe geçti

Şimdiye kadar en çok hasılat getiren yapım unvanını alan tüm filmler Oscar kazanmıştı

Oscar Töreni’nden eli boş dönen Avengers: Endgame, tüm zamanların en çok hasılat getiren filmi rekorunu kırıp da Oscar kazanamayan tek yapım olarak tarihe geçti.

En İyi Görsel Efekt kategorisinde aday olan yapım ödülü 1971 filmine kaptırdı. Marvel hayranları için büyük bir hayal kırıklığına sebep olan bu sonuç, vizyona girmesinden bu yana adı rekorlarla anılan Avengers: Endgame’in bu kez farklı bir konuda tarihe geçmesine neden oldu.

Comicbook.com’da yer alan habere göre Avengers: Endgame, “tüm zamanların en çok hasılat getiren filmi” unvanını almasına rağmen hiçbir Oscar kazanamamış tek film olarak tarihe geçti.

1939 yapımı Rüzgar Gibi Geçti (Gone With the Wind) “tüm zamanların en çok hasılat getiren yapımı” unvanını 37 yıl boyunca korumuş, yapım En İyi Film ve En İyi Yönetmen de dahil toplamda 8 Oscar kazanmıştı.   

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Unvanı kısa bir süreliğine Rüzgar Gibi Geçti’den devralan 1966 yapımı Neşeli Günler (The Sound of Music) 5 Oscar’a layık görülmüştü.

Francis Ford Coppola’nın 1972 tarihli başyapıtı Baba (The Godfather), tüm zamanların en çok hasılat getiren filmlerinden biri olmuş, 11 dalda Oscar’a aday olan film üç Oscar kazanmıştı.

En çok hasılat getiren filmlerden biri de korku klasiği Jaws olmuştu. Baba filmini 4 yıllık tahtından eden 1976 tarihli yapım “yaz gişe rekortmenleri” akımını başlatmakla kalmamış, aday olduğu dört daldan üçünde galip gelmişti.

George Lucas klasiği Star Wars vizyona girdiği 1978’te döneminin en çok hasılat getiren yapımı olmuştu. 10 dalda Oscar’a aday gösterilen film 6’sını kazanmıştı.

Steven Spielberg imzalı 1982 yapımı ET gişe rekorları kırmış, 9 dalda aday olmuş ve toplamda 4 Oscar’a layık görülmüştü.

10 yıl sonra yine bir Spielberg klasiği Jurassic Park, tüm zamanların en çok hasılat getiren yapımı unvanını kazanmış, aday olduğu üç dalın hepsinde Oscar’ı kazanmıştı.

James Cameron’ın gişe rekorları kıran Titanic’i, 14 dalda aday gösterilerek Oscar’da da rekora imza atmış, toplamda 11 Oscar’a layık görülmüştü.

Avengers: Endgame’in gişe rekortmenliğindeki selefi Avatar, 9 dalda Oscar’a aday olmuş, üçünü kazanmıştı.

Vizyona girmesiyle Avatar’ı tahtından eden, eleştirmenlerin ve Marvel hayranlarının övgüsünü toplayan Avengers: Endgame, tüm zamanların en yüksek hasılat getiren yapımı unvanına sahip bir film için şimdiye kadarki en az sayıda Oscar adaylığını kazandı. Yalnızca En İyi Görsel Efekt dalında aday gösterilen yapım, bu ödülü de 1917’ye kaptırdı.

Avengers: Endgame böylece, hiçbir Oscar kazanamamış ancak döneminin en yüksek gişe hasılatına imza atmış tek film olarak tarihe geçmiş oldu.

Independent Türkçe, Comicbook.com

Derleyen: Sezin Bala

DAHA FAZLA HABER OKU