Okyanusta 32 gün boyunca sürüklenen 4 kişi kurtuldu: Hindistan cevizi yiyip, yağmur suyu içtiler

Papua Yeni Gine'den yola çıkan 12 kişilik gruptan sadece 4'ü hayatta kaldı

Hayatta kalan 4 kişiden ikisi Honiara'daki hastanede tedavi altına alındı (Solomon Star/ George Gwaimani)

Papua Yeni Gine'nin Bougainville bölgesinden yola çıkan gruptan 4 kişi Büyük Okyanus'ta 32 gün boyunca sürüklendikten sonra sağ kurtulmayı başardı.

Soloman Star News gazetesi grubun 22 Aralık'ta Yeni Yıl'ı kutlamak üzere 100 kilometre uzaklıktaki Carteret Adaları'na gitme amacıyla Bougainville'den okyanusa açıldığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hayatta kalanlardan Dominic Stally'nin gazeteye yaptığı açıklamaya göre yola çıktıkları küçük tekne alabora oldu ve gruptaki kişilerden bir kısmı boğularak hayatını kaybetti. 

Geri kalanlar teknede kalmayı başarsa da akıntıların tekneyi açıklara sürüklemesi sonucu grup üyelerinden bir kısmı daha yaşamını yitirdi. 

Gruptaki biri bebek 8 kişinin teknenin battığı sırada ve sonrasında susuzluktan öldüğü açıklandı.

Stally gazeteye şu açıklamayı yaptı.

Cansız bedenlerle bir şey yapamazdık, onları okyanusa bıraktık. Ölen bir çift geride bebeklerini bıraktı. Bebeği ben tutuyordum ama daha sonra o da hayatını kaybetti.

Gazete hayatta kalan 4 kişinin ikisinin erkek, birinin kadın, diğerininse 12 yaşındaki bir kız çocuğu olduğunu duyurdu.

Grubun okyanusta yüzen hindistan cevizlerini toplayıp yiyerek ve teknede yağmur suyu biriktirerek hayatta kaldığı belirtildi.

"Susuzluk üstesinden gelinmesi en zor şeydi. Ancak şanslıydık ki yağmur yağdı" diyen Stally teknelerinin yanlarından balıkçıların geçtiğini ancak kendilerini fark etmediğini söyledi.

Grup  23 Ocak'ta yola çıktıkları bölgeden 2 bin kilometre uzaklıktaki Yeni Kaledonya açıklarında kurtarıldı. Solomon Adaları'nın başkenti Honiara'ya bırakılan hayatta kalan 4 kişinin tedavisi de buırada yapıldı.

Tedavilerin yapan bir hemşire hayatta kalanların uzun süre susuz kaldığını ve travma geçirdiklerini söyledi. 

Büyük Okyanus'ta destansı hayatta kalma hikayeleri sıklıkla yaşanıyor. 

Ocak 2014'te Salvadorlu balıkçı Jose Alvarenga Meksika'dan bir arkadaşıyla okyanusa açıldıktan 13 ay sonra Marshall Adaları'na ulaşmayı başarmıştı.

Arkadaşı hayatını kaybederken Alvarenga çiğ balık ve kuş leşleri yediğini, yağmur suyu, deniz kaplumbağası kanı ve kendi idrarını içerek hayatta kaldığını anlatmıştı. 

Anlattıkları şüpheyle karşılansa da Salvadorlu balıkçı yalan makinesinden geçmeyi başarmış ayrıca tekne ve okyanus akıntıları hakkındaki kayıtlar balıkçının ifadesini doğrulamıştı.

2018'de de Endonezyalı genç bir balıkçı, balık tuzağının palamarının kopması sonucu okyanusta 7 hafta sürüklenmiş ve 2500 kilometre uzaklıktaki Guam'a sağ salim ulaşmayı başarmıştı.

 

Guardian, AFP
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU