Perinçek: ABD, Erdoğan’a Saddam planı uyguluyor

Vatan Partisi lideri "Amerika Saddam Hüseyin'e Kuveyt'e gir ben seyredeceğim demişti" dedi

Fotoğraf: AA

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İdlib'deki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının şehit olduğu saldırılarla ilgili açıklama yaparken eski Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’e uygulanan planın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a uygulandığını öne sürdü.

Perinçek, İdlib'deki gelişmelerle ilgili Aydınlık'a yaptığı açıklamada "Öncelikle büyük milletimizin başı sağ olsun" dedi.

Tehlikeli tırmanışa karşı çıkılması gerektiğini söyleyen Vatan Partisi lideri şu ifadeleri kullandı:

Şu anda ABD ve İsrail ellerini sıvazlıyor. Bunu iyi görmek lazım. İntikam duygularıyla, kışkırtıcı yaklaşımlar Amerika'nın işine gelmektedir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Amerika tarafından tuzağa çekildiğini öne süren Perinçek, şunları söyeldi:

Amerika aynı Saddam Hüseyin'e uyguladığı tertibi hayata geçirmeye çalışıyor. Hatırlanacaktır, Amerika Saddam Hüseyin'e Kuveyt'e gir ben seyredeceğim demişti. Sonra Irak'a saldırdı ve 2003'te Saddam Hüseyin'i devirdi.

Saddam’ın devrilmesi

2003 yılında ABD Başkanı George W. Bush ve Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, Irak'ın kitle imha silahlarına sahip olduğunu ve Saddam'ın El-Kaide ile ilişkileri olduğunu iddia etti. Ardından bu iki ülke öncülüğündeki koalisyon, Irak'ı işgal etti.

9 Nisan 2003 tarihinde başkent Bağdat'ın koalisyon güçlerinin eline geçmesiyle Saddam Hüseyin iktidarı sona erdi. Bundan yaklaşık 8 ay sonra Saddam Hüseyin yakalandı. Hüseyin 5 Kasım 2006'da, 1982'de 148 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutularak idam cezasına mahkûm edildi 30 Aralık 2006'da da idam edildi.

Bush 1 Mayıs 2003'te Irak Savaşı'ndaki operasyonların bittiğine dair "görev tamamlandı" konuşmasını yapsa da savaşın getirdiği yıkımdan dolayı Afganistan ve Irak'ta yıllar boyunca kaos ve şiddet hakim oldu.

 

Aydınlık, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU