Botsvana, ödül peşindeki avcılara 60 fili öldürme izni verdi

Yaban hayatı koruma aktivisti “Bu türler hastalığa daha eğilimli olacak ve neslin tükenme riski de daha yüksek” dedi

Botsvana’nın Okavango Deltası’nda bir çift erkek fil (REUTERS)

Botsvana onlarca filin her birinin onbinlerce sterline vurulması için lisans sattı. Uzmanlar bunun "büyük bir küresel çevre koruma felaketi" olacağı uyarısını yaptı.

Ülke, 60 büyük memelinin avlanılmasını toplam 25,7 milyon Botsvana pulası yani 1,8 milyon sterline (yaklaşık 14 milyon TL) veya her biri 30 bin 200 sterlinden (yaklaşık 241 bin TL) fazla paraya açık artırmada sattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çevreyi koruma yanlıları, Botsvanalı liderlerin fil neslinin tükenme riskini hızlandırdığını söyledi.

Müzayedeye teklif vermek ve hayvanları vurmak yerine parayı yerel topluluklarla ilgili projelere yatırmak isteyen Afrikalı kuruluşlar, müzayede dışında bırakılmalarına öfkeli.

Hayvan refahı organizasyonu EMS Vakfı sonrasında şöyle tweet attı: “Yazıklar olsun sana Cumhurbaşkanı Masisi, bunu unutmayacağız.”

Yaban hayatı koruma aktivistleri, geçen yıl Mokgweetsi Masisi'nin Botsvana'nın büyük yaban hayvanlarının avlanılmasıyla ilgili 5 yıllık yasağını sona erdirme kararına karşı lobi yapmıştı.

Hükümet, nisandan eylüle kadar olan bu yılın av sezonunda 272 filin öldürülmesiyle ilgili kota belirlemişti.

Cuma günkü açık artırmada 10 fili daha daha vurmak için yapılan yedinci parti, 2 milyon pulalık (yaklaşık 1 milyon 130 bin TL) rezerv fiyatını karşılayamadı.

Afrika'nın fil nüfusunun üçte ikisinden fazlası 40 yıl içinde azaldı. Resmi rakamlar fil nüfusunun 1979'da 1,3 milyondan 2015'te 415 bine kadar gerilediğini gösteriyor ve filler, yaban hayatı koruma kuruluşu Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'n de korunmasız hayvan kategorisinde yer alıyor. Bu düşüşün başlıca nedeniyse kaçak avcılık.

Fakat Botsvana dünyanın en büyük fil nüfusuna sahip, ülkede kıta genelindeki toplamın neredeyse üçte biri, yani yaklaşık 130 bin fil bulunuyor.

Ülkede fillerin sayısı 1990'lardan itibaren artış gösterdi ve insanlar tarım alanlarını genişlettikçe filler de giderek daha fazla mahsule zarar verdi. Bu da yetkililerin “insan-fil çatışmasını” hafifletmek için avlanmayı teşvik etmelerine neden oldu.

Buna karşın bazı çevreciler lisanslı avlanmanın fillerin vücut kısımlarına talebi körükleyebileceğinden ve böylelikle daha fazla yasa dışı kaçak avcılığı teşvik ederek neslin tükenme yolunu açmasından korkuyorlar.
 


The Independent'a konuşan Ganimet Amaçlı Avcılığı Yasaklama Kampanyası'nın kurucusu Eduardo Goncalves, ganimet amaçlı avcılık ve kaçak avlanmanın verdiği kayıpların Afrika'daki fillerin yıllık doğum oranından daha yüksek olduğunu söyledi.

Goncalves, “Bilim insanları, Afrika fillerinin ganimet amaçlı ve kaçak avlanılmasının fillerin dişlerinin daha kısa olmasına yol açtığını ve bu nedenle şu anda dişleri olmayan daha fazla yetişkin filin bulunduğunu fark etti” dedi.

Goncalves, “Ganimet avcılığı yapay seçilim. En büyük ve en güçlü hayvanları hedef almak, geride daha zayıf daha küçük hayvanlar bırakır. Bu da en iyi genlerin kaybolduğu anlamına gelir, dolayısıyla bu türler artan iklim değişikliğine daha az adapte olacak, hastalığa daha eğilimli olacak ve neslinin tükenme riski daha da yükselek” ifadesini kullandı.

Goncalves, bu hamlenin Botsvana'nın en yoksul toplulukları için kötü olacağını söyledi çünkü bu, bir filin yaşamı boyunca 2 milyon dolarlık (yaklaşık 12 milyon TL) doğa turizminden elde edilen gelir akışının yerini tek seferlik ganimet avcılığı ücretleri aldığı anlamına geliyor.

Gezgin Sir Ranulph Fiennes'in de aralarında bulunduğu yaban hayatı koruma uzmanlarının ve ünlülerin Cumhurbaşkanı Masisi'ye yasağı tekrar gözden geçirdiği sırada gönderdiği mektupta, şu ifadeler kullanıldı: "Fillerin ganimet avcılığı genellikle yavaş ve acı verici bir ölüm getiriyor. Fillerin nüfusu azalırken ve giderek seyrekleşirken, bu avcılığın etkisi felaket olabilir ve muhtemelen bu türün neslinin yok olmasına katkı yapabilir.

Bu büyük bir küresel çevreyi koruma felaketi - muhtemelen yaşayanların hatırlayacağı en kötüsü - olabilir ve her yerde tehlike altındaki hayvan ve bitki varlığını koruma çabalarına büyük zararlar verecektir."

Botsvana hükümetiyse ganimet avcılarından gelen büyük miktardaki paranın yerel topluluklara katkı sağladığını bildirdi.

Ancak Kenyalı çevre avukatı Leslie Olonyi, “Afrikalı gençler, fillerin gururumuzun bir parçası olduğu ve gelecek nesiller için korumamız gereken miras olduğu gerçeğinin artık her zamankinden daha fazla bilincinde. Öngörüsü olmayan politikacıların, kaçak avlananların, ganimet avcılarının ve onların gümüş kurşunlarının bu mirası tehlikeye atmasına asla izin verilmemeli” dedi.

Uluslararası hayvan haklarını koruma derneği Animal Defenders International, vatandaşlara ülkelerindeki Botsvana büyükelçiliği önünde protesto düzenleme çağrısında bulundu.

Filler ve Gergedanlar için Küresel Yürüyüş'ün kurucusu ve başkanı Rosemary Alles, şunları söyledi: “Araştırmalar, yerel toplulukların avcılık endüstrisinden vadedilen faydaları elde etmediklerini gösteriyor.

Botsvana'da 272 fili öldürmek fil sayılarını kontrol altında tutmayacak, insan-fil çatışmasını azaltmayacak ve fırsatların kıt olduğu alanlarda yeni işler yaratmayacak.

Göç için ayrılmış koridorları da içeren uygun arazi kullanımının planlaması fil dağılımına yardımcı olacak ve insanlarla fillerin bir arada dostça bulunma olasılığını artıracak.”

Geçen yıl hükümet yeni avlanmalara izin vermeye karar verdiğinde, çevre bakanlığının bir sözcüsü, şunları söylemişti: “Yağma eden hayvanların sayısının arttığı görünüyor ve bunlar çok sayıda çiftlik hayvanını öldürerek birçok hasara yol açıyor. Avlanma süspansiyonunun geçim kaynakları üzerinde, özellikle daha önce yaban hayatının tüketiminden yararlanan toplum temelli örgütler için olumsuz bir etkisi var.”

Başkent Gaborone'de yaşayan Tiro Segosebe, “Filler birçok insanı öldürdü ve geçim kaynaklarını yok etti. Hükümet onların sayılarını azaltmakla bence doğru şeyi yapıyor” dedi.

Botsvana geçen yıl bir araştırma filini vuran ve kanıtlarını saklamaya çalışan iki profesyonel avcıya yasak getirmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/africa

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU