CHP: Deprem fonu kurulsun, vergiden gelen gelir sadece bu fona aktarılsın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, deprem fonu kurulmasına ilişkin kanun teklifi verdi

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, TBMM'ye deprem vergisi kapsamında elde edilen gelirlerin kurulacak Türkiye Cumhuriyeti Deprem Fonu'na aktarılması yönünde kanun teklifi verdi. 

Türkiye'nin deprem kuşağı üzerinde yer aldığı ifade edilen teklifte, hem jeolojik hem imar uygulamaları nedeniyle ülkenin kentsel ve kırsal manada yüksek risk altında olduğunu ifade eden Çeviköz, bu riskin sorumluluğunun kamu otoritesinden vatandaşın sorumluluğuna bırakıldığını belirtti.

Çeviköz, 18 binden insanın hayatına mal olan ve ekonomik anlamda da beraberinde büyük hasar meydana getiren 17 Ağustos 1999 Marmara depremini anımsattı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı bu depremin ardından çeşitli kalemler üzerinden deprem vergisi alınmaya başlandığını ifade edip 24 Ocak'ta meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki Elazığ depremine dikkat çekti:

Ne 2011 yılında Van’da gerçekleşen depremde, ne Elazığ’ da gerçekleşen depremde bu vergiden dolayı toplanan paralar yaraları sarmayı başaramamıştır. Kızılay Başkanı’nın da deprem sonrasında vatandaşlara yardım çağrısı yapması, deprem vergisi ile bugüne kadar elde edilen gelirlerin amacına uygun harcanamadığını göstermektedir. İş bu kanun teklifiyle, deprem vergisi kapsamında elde edilen gelirler kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti Deprem Fonuna aktarılaraktır. Bu doğrultuda, toplanan paralar sadece deprem sonrasında vatandaşların yaralarını sarması amacıyla kullanılacak ve gelirlerin başka yerlerde kullanılmasının önüne geçilecektir.

Çeviköz, kurulmasını önerdiği Türkiye Cumhuriyeti Deprem Fonu ile birlikte toplanan paraların başka yerlerde kullanılmasının önüne geçileceğini ve gelirlerin amacına uygun harcanmasının sağlanacağını savundu. 

CHP'den gelen deprem vergisinden ele edilen paranın nerede ve nasıl değerlendirildiği yönündeki soruya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 29 Ocak'ta yaptığı açıklamada "Harcanması gereken yere harcadık. Bundan sonra bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok" demişti.

Erdoğan, tepkilerin artması üzerine 31 Ocak'ta Ankara'da düzenlenen AK Parti İl Başkanları toplantısında sadece Van depreminde eski parayla 20 katrilyona yakın para harcandığını belirtmişti. 

Net rakam 1 Şubat tarihinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı'nın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile ifade edilmişti. 

İletişim Başkanlığı'nın açıklamasına göre Türkiye'de son 17 yılda 147,2 milyar lira deprem vergisi toplandı, aynı dönemde deprem bölgelerine yapılan toplam harcama ise 1,21 trilyon lira.

Özel İletişim Vergisi 26 Kasım 1999’daki Düzce depreminin yaralarını sarmak üzere sadece 1 yıllığına yürürlüğe girmiş ancak sonrasında devam ettirilerek vergi mevzuatının kalıcı bir vergisi haline dönüşmüştü. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU