AK Parti Genel Başkan danışmanı: Rusya için insan yok, basitçe nefes alan makineler var

AK Parti Genel Başkan danışmanı ve Yeni Şafak gazetesi yazarı Yasin Aktay, İdlib'deki son gelişmelerin ardından Ankara-Moskova ilişkilerini köşesine taşıdı

Fotoğraf: AFP

AK Parti'nin Genel Başkan danışmanı ve Yeni Şafak gazetesi yazarı Yasin Aktay bugünkü köşesinde Suriye'deki son gelişmeler üzerinden Ankara-Moskova ilişkilerini ele aldı. 

"İdlib'de süre işlemeye başladı Rusya ne istediğine karar vermeli" başlıklı yazıda Aktay, Esad rejimi ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına saldırısını "kırılma noktası" olarak niteledi. 

Aktay, "Şehit edilen Türk askerleri Astana ve Soçi süreçlerinde Türkiye, İran, Rusya ve Rejim arasında kararlaştırılmış, İdlib’deki çatışmasızlık alanlarındaki gözlem noktalarını takviye etmeye çalışıyordu" tespiti yaptı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni Şafak yazarı "Saldırılar her şeyden önce Astana ve Soçi’de bir süredir yürütülmekte olan bütün diplomatik çabaları yok sayan, onları açıkça ihlal eden küstahça girişimlerdi" yorumu yaptı.

Türkiye'nin Suriye'de hem Rusya hem İran hem de Suriye rejimine siyasi şans tanıyan bir politika takip ettiğini belirten Aktay, Esad'ın Moskova ve Tahran'ın desteğiyle ayakta kaldığını belirtip, Ankara'nın Esad ile anlaşması yönündeki tavsiyeler ile ilgili şu yorumu yaptı:

Türkiye’ye bu saatte bile eli kanlı Esad’la anlaşmayı tavsiye edenlere sadece Astana sürecinden beri İdlib’de yaşananlar ders olmuyorsa, kalpler mühürlenmiş, közler kararmıştır.

İdlib'deki saldırılar nedeniyle Türkiye'nin göç akını ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Aktay, Rusya'nın hiçbir bedel ödemediğini, bölgedeki insanlık dramı ile ise ilgili olmadığını savundu: 

Rusya için insan yoktur, basitçe nefes alan makinalar vardır. Bir bölgede hakimiyet sağlamak için insanların ölmesi, göç etmesi, bunlardan kaynaklanan korkunç dramların hiçbir önemi yoktu. 

İdlib'de sürenin işlemeye başladığını belirten Aktay, "Rusya ne istediğine artık karar vermeli" dedi.

 

Independent Türkçe, Yeni Şafak

DAHA FAZLA HABER OKU