Habertürk Ankara Temsilcisi Aydemir: Cumhurbaşkanı Danışmanı, çığ konusunda uyarılmıştı

Habertürk'ten Bülent Aydemir, Van’da yaşanan çığ konusunda bazı tedbirsizliklerin olduğunu belirterek, “‘Yola çıkılmasın’ deniliyor çıkılıyor, iş makinesiyle yol açılıyor” dedi

Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir, Van’da 38 kişinin yaşamını yitirdiği çığ felaketleri hakkında konuşurken Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın “çığ konusunda uyarıldığını ancak yine de bölgeye iş makinelerini alıp gittiğini” öne sürdü. Orhan ise iddiaları yalanladı, bölgeye ilk çığ düştüğünde Ankara’da olduğunu söyledi.

Van Bahçesaray’da yaşanan çığ felaketinin öncesinde Orhan’ın makinaları ile güzergahındaki yolu açtırdığını söyleyen gazeteci Bülent Aydemir, bugünkü canlı yayında şunları anlattı:

Olayı anlamaya çalışmam anlamında birkaç telefon görüşmesi yaptım. Çatak’ta bir yemek organizasyonu var. AK Parti eski milletvekili ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, ki kendisi de yaralı, Gülşen Orhan bir etkinliğe katılıyor. Kendi seçim bölgesi. Oradan çıkarken diyorlar ki 'Burada çığ tehlikesi var, buradan yola çıkmayın, doğru değil.' Ancak heyetle birlikte yola çıkıyor. Harabet diye bir geçit var. Bu geçitten geçilmesi mümkün değil, kar kapatmış olabilir, burada çığ tehlikesi var. Üst noktada. 'Narlıca’dan dahi geçemeyebilirsiniz' diyorlar. Yani yol sıkıntılı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Yola çıkmadan önce Gülşen Orhan 4-5 iş makinesini yanına alıyor” diyen Aydemir, şöyle devam etti:

Narlıca Kara Yolları İstasyonu’ndan alıyorlar araçları. İş makineleri yolu açarak buradan geliyor. Burada çığ tehlikesi var kar yolu kapatmış iş makineleriyle öncesinde müdahale edilmiş başka bir noktaya.

"Yola çıkılmasın deniliyor çıkılıyor iş makinesi ile yol açılıyor"

Çığı tetikleyen şeylerden birinin de yüksek desibel olduğunu vurgulayan Aydemir, şunları kaydetti:

Buraya kadar geliyorlar. Yolda telefon çekmiyor. Burada 3 bin 500 metre rakımdan söz ediyoruz. Ve orada çığın altında kalıyor minibüs. Daha sonra Van ve Şırnak’tan askerler oraya sevk ediliyor. Jandarma ve korucular da ikinci çığın altında kalıyor ve şehit oluyor. Öncesinde bir tedbirsizlik olduğu kesin. ''Yola çıkılmasın" deniliyor çıkılıyor iş makinesi ile yol açılıyor. Sonrasında bu tür olaylarda aynı bölgede ikinci çığ tehlikesi olabileceği beklentileri var. Tedbirsizlik olduğu görülüyor. Olayın meydana gelmesinden önce yola çıkılması.

Aydemir'den açıklama

Aydemir, çığın Gülşen Orhan'ın yaptırdığı çalışma sonrası gerçekleştiği iddialarına dair sosyal medyadan bir mesaj paylaştı:

Arkadaşlar, söylemediğim şeyleri çarpıtıp haber yapanlara lütfen itibar etmeyiniz. Programda anlattığım olaydan ancak tedbirsizlik sonucu çıkabilir. Çığ faciasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Başımız sağolsun...

Hürriyet gazetesi: Çığ düşünce bölgeye gitti

Hürriyet gazetesinde bugün Orhan'ın ilk çığın düşmesinin ardından bölgeye gittiğine dair bir haber yayımlandı. Gizem Karakış imzalı haberde Gülşen Orhan’ın bölgeye ilk çığdan sonra gittiği kuzeninin söylediklerine dayanarak haberleştirildi. Haberde kuzen Affan Orhan’ın şu ifadeleri yer alıyor:

Ankara’dan sabah uçağı ile apar topar geldi. Bizden tam 5 dakika önce olay yerine gelmiş. Biz araçtan indik, tam olay yerine yürüyecektim ki ikinci çığın düştüğünü gördüm. Onun çığ altında kaldığını tahmin ettim. Hemen arama kurtarma çalışmalarına katıldık. Önce koruması kurtarıldı. Koruması o anda Gülşen Hanım’ın nerede olduğunu gördüğü için bize yerini gösterdi. Kendisi çığdan üçüncü çıkarttığımız kişiydi.

İhlas Haber Ajansı (İHA) da Orhan’ın ikinci çığ altında kalıp yaralandığını abonelerine duyurdu.

Orhan, 3-4 Şubat'ta Van'daydı

Gülşen Orhan, 3-4 Şubat’ta çeşitli ziyaretler için Van’a gitmişti.

Orhan’ın sosyal medyadan yaptığı paylaşımlardan AK Parti’nin Tuşba ve  İpekyolu ilçe başkanlıklarını ziyaret ettiği, Van Yüzüncüyıl Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya geldiği görülüyor:

 

Çığ altında kalan ve yaralı kurtarılan Gülşen Orhan ise hastanede tedavi altında. 

"Ben olmasaydım, o çocuk yaşayacaktı"

Independent Türkçe yazarlarından M. Xalid Sadînî, yakından tanıdığı Orhan’ın hastanede ziyaret etti.  Sadînî, Orhan’ın ölüm olayından dolayı kendisini sorumlu tuttuğunu şu sözlerle anlattı: 

“Lakin ben onu ziyaret ettiğimde çok acıklı bir şekilde hüngür hüngür ağlıyordu. Kurtulduğuna sevinmiyordu. İlk defa ona şoförlük yapan, oğlu yaşındaki gence ağlıyordu; ‘Ben olmasaydım, ben gelmeseydim, o çocuk yaşayacaktı’ diyordu” 
 

Van Valisi: Düşman olanlar bile cenaze günü düşmanlığını bir kenara koyar

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na kayyum atanan Mehmet Emin Bilmez de "Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan'ın, Bahçesaray ilçesine gitmek için kendine yol açtırırken çığın olduğu" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Sabah, önceki gün hayatını kaybeden 2 kişinin cenazesini Hizan üzerinden Bahçesaray'a gönderdiklerini, Gülşen Orhan'ın babasının da cenazelerle ilçeye gittiğini aktaran Bilmez, şöyle devam etti:

Gülşen Hanım eski vekil olması nedeniyle sosyal sorumluluk hissettiği için çalışma alanına gitti. AFAD müdürümüz çalışmalar hakkında kendisine bilgi sunarken çığ meydana geldi. Kesinlikle o yoldan ilçeye gitmesi söz konusu değildir. Van'ın güzel bir geleneği var. Düşman olanlar bile cenaze günü düşmanlığını bir kenara koyar. Maalesef görüyoruz ki cenaze üzerinden bile bir ayrıştırma, karalama çalışması yürütülüyor. Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi daim etsin.

İş makinesinden kurtulan şoför: Minibüse geri dönün dedim, dinlemediler

İlk çığ felaketinde kısmen kara gömülen iş makinesinden kendi imkanları ile kurtulan Bahattin Karagülle, minibüs sürücüsünü uyardığını ancak sürücünün kendisini dinlemediğini ifade etti.

Çığ felaketini ihbar edip 7 kişinin hayatının kurtulmasında Karagülle, "Ben onlara geri dönün dedim. Ben onlara görüş mesafesi sıfır, fırtına var, tipi var, çığ da gelmiş, beni dinlerseniz geri dönelim dedim. Onlar da son bir kez daha dene de belki çıkarız dediler ama keşke dinleselerdi beni. Ben sadece üzerime düşen insanlık görevimi yaptım. Yetkililere haber verdim ve elimden geleni yaptım" diye konuştu.

Ne olmuştu?

Van'da bir minibüsün üzerine düşen çığın altında kalan vatandaşları arayan arama kurtarma ekibinin üzerine çığ düşmesi sonucunda 33 kişi hayatını kaybetti, ikisi yoğun bakımda 75 kişi de yaralandı. İlk gün hayatını kaybeden 5 kişiyle birlikte hayatını kaybedenlerin sayısı 38 oldu. Kurtarma çalışmaları, dün akşam yüksek çığ tehlikesi ve hava şartları nedeniyle durdurulurken, sabah saatlerinde yeniden başlatıldı. Halen çığ altında olan 3 kişiden 1'nin daha cesedine ulaşıldı. Ölü sayısı 39'a yükseldi. 2 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU