Wifi sinyallerini 10 kat artıracak "akıllı" duvar kağıdı geliştirildi

MIT tarafından geliştirilen RFocus sistemi akıllı evlere eşik atlatabilir

“Akıllı yüzey” yakındaki sinyalleri güçlendirmek için 3 binden fazla küçük anten kullanıyor (Jason Dorfman / CSAIL)

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) araştırmacılar tarafından geliştirilen “akıllı yüzey” kablosuz bağlantı ve telefon sinyallerini yüzde bin güçlendiriyor.

Duvar kağıdını andıran sistem, halihazırda evlerde ve iş yerlerinde kullanılan kablosuz ve zayıf sinyalli hantal antenlerle alıcıların yerini alabilir.

MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı’ndan (CSAIL) bir ekip, sinyalin gücünü en üst seviyeye çıkarmak için 3 binden fazla mini anten kullanan ve yazılımla denetlenen bir prototip geliştirdi.

MIT profesörü Hari Balakrishnan, “Buradaki asıl amaç, çevredeki elementleri kullanıp kullanamayacağımızı araştırmak ve sinyali gerçekten kontrol edebileceğimiz şekilde yöneltmesi için düzenlemek.

İletim için mümkün olan en az gücü kullanan ama size iyi sinyal veren kablosuz bağlantılı cihazınız olsun istiyorsanız, görünüşe göre bu yöntem fazlasıyla gelecek vadediyor” dedi.

RFocus diye adlandırılan yeni sistem, önceki iletişim bağlantılarından daha fazla anten kullanıyor ama nispeten daha ucuz ve her bir anten yalnızca birkaç sente mal oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, RFocus teknolojisine sahip yüzeylerin, zayıf sinyallerin bulunduğu bölgelerdeki akıllı evlerde yararlı olacağını ispatladığına inanıyor çünkü internet bağlantılı küçük cihazlara güçlü alıcılar bağlamak zor.

Öte yandan akıllı duvar kağıdı fikri ilk kez ortaya atılmıyor. Önceki araştırmalar da hoparlörler, mikrofonlar ve sensörler gibi minyatür elektroniklerin yüzeylere nasıl entegre edileceğine odaklanmıştı.

Gelecekteki evler, fabrikalar ve iş yerleri, cihazları insanların hayatlarına sorunsuz şekilde uydurmak için bu teknolojilerin bir bileşimini bünyesinde barındırabilir.

RFocus projesinde yer almayan Princeton Üniversitesi profesörü Kyle Jamieson, “Akıllı yüzeyler bize tam anlamıyla binlerce anten sunuyor” dedi.

RFocus sistemini tanımlayan yeni bir makale, önümüzdeki ay Kaliforniya eyaletinin Santa Clara kentindeki USENIX Ağ Bağlantılı Sistemlerin Tasarımı ve Uygulaması Sempozyumu’nda sunulacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU