Trump 'birliğin durumu' konuşması yaptı, hemen arkasındaki Pelosi konuşmanın metnini yırttı

Trump, 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde son kez geleneksel "Birliğin Durumu" konuşmasını yaptı. Temsiliciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi başkanın konuşma metnini yırtıp attı

"Kurucu babalarımız, birbirini kontrol etmesi için güçler ayrılığı sistemine dayanan bir anayasa hazırladı. Anayasa, başkana bu dengeyi sağlamak için zaman zaman Kongre'ye birliğin durumu hakkında bilgi vermesi çağrısında bulunmaktadır. Sizi 4 Şubat 2020 salı günü ABD Temsilciler Meclisi'nde 'Birliğin Durumu' konuşmanızı yapmaya davet ediyorum."

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 20 Aralık'ta ABD Başkanı Donald Trump'a kongrede birliğin durumu konuşması yapmak üzere bu mektubu göndermişti.

Trump kongre ve halka bilgi vermek üzere dün kongredeydi.

Seçimden önceki son geleneksel birliğin durumu konuşması yaptı.

Yönetiminin performansını öven Trump, ekonomi performasınından bahsetti, dış politika konusunda ise ülkesinin Ortadoğu'daki 'sonsuz savaş'lardan çıkmaya kararlı olduğunu belirtip, Tahran yönetimine gözdağı verdi.

ABD'ye yasadışı yollarla gelen kişilerin ülkeye girmesine izin verilmeyeceğini vurgulayan Trump, "Kapı dışarı edileceksiniz" mesajı verdi. 

Görev süresinde birçok konuda ciddi ilerleme kaydettiklerini belirten Trump, "Birliğimizin durumu hiç olmadığı kadar güçlü." görüşünü paylaştı. 

Trump'ın konuşması sırasında arkasında Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi yer aldı. 
 

 

Pelosi, konuşmadan önce Başkan'a elini uzattı. 

Ancak Trump'ın bunu görmezden gelip el sıkışmadı.

Konuşma biter bitmez Pelosi'nin Trump'ın konuşma metninin kopyasını yırtıp atması da kameralara yansıdı.

Trump'ın konuşmasını "yalanın manifestosu" olarak tanımlayan Pelosi neden konuşma metnini yırttığı ile ilgili ''Alternatifi düşünülürse, ben nazik olanı yaptım'' dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demokrat Nancy Pelosi ile cumhuriyetçi başkan Donald Trump arasındaki gerilim yeni değil. 

Trump'a yönelik azil süreci ile ikili arasında iyice büyüyen gerginlik en son kendini ABD'nin İran'a dönük politikalarında kendini belli etmişti. 

ABD'nin İranlı General Kasım Süleymani'yi öldürdüğünü açıklamasının üzerine ABD'nin uluslararası ilişkiler ve dış politikada attığı adımları eleştirenlerin başında gelen Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, ABD Başkanı'nın sert eleştirilerine maruz kalmıştı.

Trump 13 Ocak'ta  üzerinde yapılan oynamayla Demokrat liderler Chuck Schumer ve Nancy Pelosi’yi Müslüman kıyafetleri içinde ve İran bayrağı önünde tasvir eden bir illüstrasyon paylaşmış, bu durum tepkilere neden olmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU